Güvenlik Sistemleri Genel Bilgi
1. IP Kamera Nedir?
2. CCTV Kurulumu İçin Gerekli Parçalar
3. Analog Kamera Görüntü Kalitesi
4. CCTV El Kitabı
5. Kamera Lensleri Hakkında Genel Bilgi
6. CCTV de Bilinmesi Gerekenler ?
7. CCTV Nedir?
8. IP Kamera Nasıl Çalışır?
9. IP Kamera Nasıl Kurulur?
10. IP Kameranın Faydaları
11. IP Kamera Kullanmak İçin Geçerli Sebepler
12. IP Kamera Uygulama Alanları
13. Neden IP Kamera?
14. IP Kamera Kurulumu
15. Kamera Sistemleri Genel Arızaları ve Öneriler
16. Güvenlik Kamerası FPS Demo
17. MOBİL KAYIT CİHAZLARI
18. Arecont Vision Yeni Megapixel Modellerini Tanıttı
19. HD Kameralarla İlgili Bilinmesi Gerekenler
20. Bosch NDC-265-P HD 720p IP Dome Kamerayı Tanıttı
21. Ip Video Güvenlik Sistemlerinde Tasarım Kriterleri , Akıllı Görüntü İçerik Analizinin Etkileri
22. Megapiksel Kameraların Uyarlanması
23. Ip Cctv Kayıt Güvenliğinde Yeni Çözüm Shadow Archive
24. Kamera DVR NVR için Modem Port Ayarları
TANITIM
CCTV Kapalı Devre Televizyon Sistemi?dir.. Televizyon sisteminden farklı yanı bir merkezden açık ve geniş kullanıcı kitlesine yayın yapmak yerine Lokal bir alan içinde görüntü izleme sistemlerinin genel ismidir. Bu metin genel olarak CCTV ekiplarının nelerden bir araya gelip oluştuğu ve kullanım yerleri hakkında bilgi verecektir .
CCTV UYGULAMA ALANLARI
CCTV en geniş bilinen şekliyle Banka,fabrika,mağaza,hastane, kamu kurumlarında kullanılır.Fakat uygulama alanına bir sınırlama getirmek Doğru olmayabilir. Her işletme ve mesken de bu uygulamayla karşılaşmak mümkündür
Aşağıda belli başlı uygulama alanlarını bulacaksınız
* Köprü,yol ve kavşaklarda trafiği görüntülemek, yönetmek
* Kötü niyetli kişilerin tespiti
* Çok yüksek caydırıcı özelliği
* Çalışma ortamının kalitesini arttırmak için kayıt ve izleme
* Yöneticilerin bulunduğu yerden işyerlerini, fabrikalarını, çalışanlarını izleyebilmesi denetleyebilmesi sağlar
* Konferans salonları, tiyatro, stadyum gibi yerlerde gösterinin her yerden izlenebilmesini sağlar
* Otobüs, tren, gemi, uçak gibi taşıtlarda güvenliği sağlamak ve taşıt içindeki servis kalitesini arttırmak.
* Hayvanat bahçesi, yüzme havuzu, oyun parklardaki kazalara ve tedbirsiz davranışların önlenmesi
* Gece /Karanlıkta insan gözünün görmediği yerlerde Infrared aydınlatma sayesinde görüntüleme sağlamak
* Fabrikalarda üretim hattında ürün kalitesini kontrol etmek
* Kanalizasyon Görüntüleme İşi
* Şehir Merkezi Dış ortam güvenliğin sağlanması
* Yazlık veya dönemlik kullanılan konutların uzaktan izleme ve kontrolü
* Anaokulu evde çocuk bakıcıların kontrol ve izlenmesi
* Kayıt ve izlemenin yapıldığının bilinmemesi istenilen yerlerde gizli kamera
casus kamera uygulamaları
* Petrol Boru Hatları, Elektrik iletim şebekleri gibi kritik şebekelerin güvenliği ve durumunun izlenmesi .
KAMERA
CCTV sistemlerinde Kamera en bilinir ve olması gereken bir cihazdır… Kamera kontrol ve izleme noktası için resim oluşturmaya yaramaktadır.. Her ne kadar ayrı ele alınsa da Lensler kameraların ayrılmaz parçadır.Lensler Kameranın önüne takılır görüntünün mercekler yardımıyla CCD sensörün üzerine düşmesini sağlar.Takılıp çıkartılabilir , özelliklerine göre kameralar değiştirilebilir .
MONİTÖR
Kamera üzerine düşen görüntünün ,video sinyaline çevirilikten sonra bir ekranda oluşturulmasını sağlayan cihazdır. CCTV Monitörler televizyonlara benzer, fakat aralarındaki farkı tuner katının olmamasıdır
EN BASİT CCTV SİSTEMİ
En basit CCTV sistemi bir kameranın koaksiyel kabloyla Monitöre/Televizyona bağlanmasıyla yapılabilir. Kamera çalışma gerilimine göre bir adaptör veya şebeke gerilimiyle beslenebilir. Bu sistemi Lens,Kablo, BNC konnektör,kamera ve Monitör (AV girişi varsa Televizyon ) ile isteiğniz yere kolayca kurabilirsiniz.
Şimdide 4 Kameralı bir CCTV sistemine bakalım. Bu sistemde kameralar otomatik olarak sıralı ekrana gelebilir, elle seçilebilir veya 4 ü bir ekranda görünebilir. Bunun için yukarıdaki sisteme ilave olarak bir Multiplexer/çoklayıcı (çoklayıcı ) kullanabiliriz.Ayrıca monitörümüze hoparlör ve kameramıza mikrofon ünitesi bağlayarak görüntüyle birlikte seside duyabiliriz. Tabii ki hoparlör seçmiş olduğumuz kamera ile birlikte çalışacaktır. Aynı anda bir çok sesi karışık olarak duyardık. Görüldüğü gibi sistem gayet ucuz ve yapımı kolaydır. İhtiyacınız olacak malzeme 4 kamera , 4 Lens, Montaj ayakları, 8 adet BNC ,10-20 metre koaksiyel kablo,Monitör ve Multiplexer dediğimiz çoklayıcıdır.
Basit tek kameralı bir sistemin güç beslemesi
6 kameralı bir sistemin güç beslemesi
HAREKETLİ KAMERALAR
Yukarıda görmüş olduğumuz örneklerde ve konularda bütün kameralar hareketsiz sabit sadece Lens fokal ayarı yapılabilir türdeki kameralardır. Bir çok uygulamalarda sabit kamera yeterli olabilir. Eğer Kameraları sürekli izleyen birisi yoksa, sadece kayıt yapılacaksa sabit kamera en uygun çözümdür.Kameraların sürekli izleyen birisi varsa ve çok geniş açı /Zoom gereken yerlerde Hareketli ve Zoom lu kameralar kullanılması daha doğru olur.
Hareketli Kamera uzaktan kontrol edilerek Düşey ve Yatay hareket edilebilir.Hareketi sağlayan bu ünite PAN/TILT ünitesi olarak adlandırılır.
Kameranın dış ortam veya iç ortamda kullanımına göre PAN/TILT ünitesi değişir.
Dış ortamlarda kullanılan üniteler toz,su,güneş, sıcaklık gibi faktörlere karşı muhafaza edilmiş olması gerekir.
Hareketli 4 kameranın kontrolü
Kapalı devre sistemler artık tek başlarına düşünülmemeli ; sönsörler ve benzeri ek donanımlarla güçlendirilmelidir. Örneğin gelişen teknolojinin sunduğu Doppler efekti güç analizi güvenlik kavramına yeni değerler katmıştır ve daha sağlıkıklı sonuçlar alınmıştır.
NOT:
Buradaki bilgiler CCTV konusunun hakkında temel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır. Uygulamadaki CCTV sistemleri ve ürünleri daha karmaşık ve detaylı kontroller barındırabilir. Birden çok kameranın aynı anda kaydedilmesi, Data hattı üzerinden kameraların kontrolü veya izlenmesi. Birden fazla monitörün seçilmesi ve aynı anda çok yerden görüntülerin izlenmesi. Kamera sayısı arttıkça kayıt ve kontrol sistemleri de çok daha karmaşık olabilir. Bir çok kontrol ünitesi hareket algılama, yangın algılama, video sinyalinin kaybolması durumunda sabotaj alarmı gibi özelliklere sahiptir.
CCTV El Kitabı
Güvenlik personeli ve diğer konularda karar verecek olanlar CCTV için güvenlik amaçlarını analiz etmelidir.
CCTV teknolojisindeki gelişmeler sonucunda video ile gözetim, günümüzde mevcut olan en değerli korunma, güvenlik ve yönetim aracı halini almıştır. Mağazalar hırsızları ve dürüst olmayan çalışanları izlemek, asılsız kaza iddialarına karşı kanıt toplamak ve birbirinden yüzlerce kilometre uzaklıkta olabilen mağazalarda sergilenen malları gözetim altında tutmak için CCTV sistemlerinden yararlanmaktadır. İmalatçılar, hükümetler, hastaneler ve üniversiteler ziyaretçilerin ve çalışanların kimliğini tespit etmek, tehlikeli çalışma bölgelerini izlemek, hırsızlığa karşı korunmak ve bina ve park alanlarında güvenliği sağlamak için CCTV sistemleri kullanmaktadır. Teknolojinin mümkün kıldığı ölçüde CCTV sistemleri için yeni kullanım imkanları da doğmaktadır. Korunma ve güvenlik alanındaki faydaları dikkate değerdir. Ancak, şunu da akılda tutmak gerekir ki CCTV sistemleri kendi başlarına bir koruma sağlamazlar.
Sistemi kullanan kişiler onun kapasitesi hakkında bilgi sahibi, kullanımında vasıflı olmalı ve kameraya yakalanan görüntü ve olaylara derhal tepki verebilmelidir. Tüm video sistemlerinde olduğu gibi teçhizat seçimi kullanıcının isteklerine göre belirlenmektedir. Güvenlik personeli ve karar verme yetkisine sahip olan diğer kişiler teçhizat satın almadan ve kurmadan önce amaçlarını ve CCTV sistemlerin tesisi edileceği ortamları analiz etmelidir. Ayrıca, neyi hedeflediklerini bilmelidirler : geniş alanları (oto parklar) mı, yakın görüntüleri mi (otomobil plâkaları), hareketsiz görüntüler mi (garaj kapıları), hareketli görüntüler mi (hareket halindeki taşıt araçları), sürekli video kaydı mı yoksa sadece belirli zamanlarda ya da alarm durumunda mı kayıt gerektiği konusunda karar vermelidirler.
CCTV sistemlerinin belli başlı kullanım alanları arasında şunlar bulunmaktadır :
Güvenlik Alanındaki Uygulamalar :
Satış yapılan alanın, büroların, bina çevresinin, depoların, yükleme bölgelerinin ve oto park garajlarının açıkça izlenmesi suretiyle hırsızlık ve şiddet olaylarının gözlemlenmesi ve kaydedilmesi.
Çok sık kullanılmayan hassas alanların (örneğin, gizli kayıtlar, kasalar, vb.) izlenmesi.
Veznelerde hırsızlıkların önlenmesi maksadıyla satış noktasındaki istisnai alanların (yazar kasalarda boşlukların, yığılmaların vb.) izlenmesi.
Mağazalarda hırsızlık olaylarının gözlemlenmesi ve kaydedilmesi. ·
Hareketli kamera ile pan-tilt ve zoom fonksiyonları programlanarak “devriye” sistemi uygulaması
Gizli gözetim uygulanması (hukuken uygulanabilir alanlarda).
Bina ve müştemilatına giren ve çıkan kimselerin izlenmesi suretiyle erişimi kontrol altında tutulan yerlerde kontrol sistemleriyle bütünleşik uygulama imkanı
İş Güvenliği Alanındaki Uygulamalar :
Operatörlere hayati ya da sağlık açısından tehlike arz eden ortamlarda (örneğin tehlikeli maddelerin, kimyasal toksinlerin, vb. bulunduğu yerler) iş sahasını görme imkanı sağlamak.
Muhtemel kaza alanlarının izlenmesi.
Eğitim kurumlarında öğrencilerin ve öğretim kadrosunun güvenliğinin sağlanması amacıyla salon ve koridorların, ortak kullanım alanlarının ya da yüksek risk alanlarının izlenmesi.
Güvenlik görevlilerine, polise, itfaiyeye ya da acil sağlık personeline zamanında haber verilmesini sağlayarak bazı kazalarda zarar ve hasarın azaltılması.
Yönetim Aracı Olarak :
Personelin eğitimi, raflardaki stokların kontrol edilmesi ve satış alanının, üretim hattının, vb. İzlenmesi.
Personelin, müşterilerin ve ziyaretçilerin korunması hususunda yönetimin hassasiyetinin gösterilmesi ve muhtemel olumsuz izlenimlerin ve davaların önlenmesi ya da azaltılması.
Video görüntülerinin manyetik bantlara ya da sabit diske kaydedilerek olayların kaydedilmesi. Bu bilgi incelenebilir ve daha sonra suçluları yargılanması sırasında delil olarak veya eğitici maksatla kullanılabilir.
CCTV sistemlerinin “sessiz tanıklığı” erişim kontrolü, varlıkların izlenmesi, yangın ihbar sistemler, ve diğer can güvenliği ve genel güvenlik tedbirleri ile bütünlük içinde bir biçimde kullanıldığında ek bir avantaj daha sağlamaktadır : bu sistemlerin insanlar ve mal varlığı üzerindeki etkilerinin görülebilme ve gözden geçirilme imkanı.
CCTV Genel Bir Bakış
CCTV sistemleri basit ya da karmaşık olabilir, ancak temel olarak gereken unsurlar aynıdır.
Çocukluğumuzda pek çoğumuz her biri ötekinden çok az farklı olan resimler yapıp onları bir araya getirmişizdir. Sayfalar hızla çevrildiğinde resimlerdeki şekil hareket eder gibi görünmektedir. Bu örnekte de görüldüğü gibi bir dizi halindeki resimler gözlerimizin önünden ard arda hızla geçirildiğinde beyin bunu gerçek zamanı bir hareket olarak algılar. Bir CCTV sistemi de (kamera tarafından) okunan, aktarılan (iletilen) ve sonra da (monitör tarafından) gösterilen bir dizi resimden (görüntüden) oluşmaktadır. Bu ilke anlaşıldığında tek tek resim ya da görüntülerin elektronik olarak bir yerden diğerine nasıl gönderildiğini ve videonun bir çok farklı kameradan nasıl bir “enstantaneyi” yakaladığını anlamak daha kolay olacaktır.
Tüm CCTV sistemlerinin ortak özellikleri şunlardır :
Işığın yansıtılması . Resim kalitesinin iyi olması için alandaki ışıklandırma, ister doğal ister yapay ışık ya da her ikisi birden olsun, yeterli düzeyde olmalıdır.
Kamera ve lensler Kamera/ lens kombinasyonu çevresel faktörlere, maliyete ve/ veya kuruluşun CCTV sistemine ilişkin amaçlarına göre farklılık gösterir.
Tek video iletim yöntemi Video sinyalleri kameradan monitöre gönderilir. Maliyete, istenilen görüntü kalitesine ve ortama bağlı olarak değişen bir kaç farklı yöntem mevcuttur.
Monitörler Monitörler video sinyallerini resme dönüştürürler.
CCTV sistemleri yıllar boyunca güvenlik piyasasında önemli bir rol üstlenmiştir. Geleneksel olarak, bu sistemler güvenlik personeli tarafından izlenen bu işe tahsis edilmiş bir monitöre sinyaller gönderen kabloyla bağlı kameralardan oluşmuştur.
Yeni teknolojilerin uygulamaya konulmasıyla birlikte video gözetim sistemleri için yeni tasarım kavramları ve entegrasyon imkanları doğmuştur. Son 10 yıl içinde mikroişlemciler, CCD kameraları, video sinyal iletim yöntemleri ve matrix seçicideki gelişmeler eski, geleneksel sistemlerin sınırlılıklarını ortadan kaldırmıştır. Günümüzde, eskiye göre kabloyla ulaşılamayacak denli çok uzak alanları izlemek, videoyu hareket görünen bir alana çevirmek ve 16 ,32,64,128 kameradan tek bir video kayıt cihazına kayıt yapmak mümkün olmaktadır.
Yeni uygulamaya konulan ürün ve cihazlar, müşterilerin de bir video yönetim sistemininbir sistem yöneticisi – tayin edebilir. Sistem yöneticisinin, kuruluşun güvenlik ve korunma amaçlarına yardımcı olacak CCTV politikalarının ve iç prosedürlerin geliştirilmesinde yönetici ekiple birlikte çalışması gerekmektedir.
Son olarak, bir CCTV sistemi kurmayı planlayan kuruluşlar çalışanlarına bunun amaçları hakkında eğitim sağlamalıdır. Yönetim şirketin, şirkete ait varlıkları koruma, çalışanları koruma ve güvenli bir iş ortamı sağlama arzusunu açıklamalıdır. Çalışanlar yaralarını anladıkları zaman CCTV sistemini kabul edeceklerdir.
Bir CCTV sisteminin tesis edilmesi sırasında bir çok şeyi dikkate almak gerekir.
Aşağıda belirtilen unsurların her biri bu anlayışa yardımcı olmaktadır:
1. Görüntü ve ışık
2. Kamera
3. Lensler
4. Görüntü iletim yöntemleri
5. Monitör
6. Çevre donanımı
Görüntü ve Işık
Görüntü izlenecek olan nesne ya da alanı ve bunların içinde bulunduğu tüm ortamı ifade eder. CCTV sisteminde en önemli faktörlerden biri de görüntüdeki yansıyan ışık türüdür. Çünkü, kamera bir görüntüdeki nesnelerden kelimenin tam anlamıyla çarparak sıçrayan ve yansıyan ışığı “görür.”
Bir görüntüde genellikle ışığı farklı derecelerde yansıtan farklı renkler, yüzeyler ve maddeler bulunur. Uygun teçhizatı seçerken kamera lenslerine gelecek olan asgari ışık seviyesini (gece ya da gündüz) belirlemek gereklidir. Bu “mevcut” ışık resim netliğinden odağa kadar her şeyi etkileyecektir
Bir alan doğal ya da yapay ışık kaynaklarıyla aydınlatılabilir. Doğal kaynaklar arasında güneş, ay ve yıldızlar sayılabilir. Yapay ışık kaynakları arasında ise akkor sodyum, flüoresan, kızıl ötesi ve diğer insan yapımı ışıklar sayılabilir. CCTV güvenlik uygulamalarında kural şudur : ışık ne kadar iyiyse resim de o kadar iyidir.
Lens
Kameralar bir lens tarafından yakalanan görünür alanı elektronik sinyale dönüştürür ve bu sinyali bir monitöre aktararak görülmesini sağlarlar. Bir video sisteminde uygun kamera ve lens seçimi sırasında bazı hususlar dikkate alınmalıdır:
· Video sisteminin amacı (kontrol, inceleme, kimlik belirleme).
· Uygulamaya göre ihtiyaç duyulan kameranın genel hassasiyeti.
· Sahnede mevcut ışık miktarı ve derecesi.
· Kameranın çalışacağı ortam (iç ya da dış mekanlar).
· Uygulama için gerekli olan görüş alanı (Şekil 4).
· Lens değeri/yeteneği.
· Maliyet.
Sabit ya da PTZ Kameralar
CCTV kameraları sabit olabileceği gibi hareketli de (PZT) olabilirler. Sabit kameralar sabit bir zemin üzerine monte edilirler ve operatörün komutlarıyla hareket ettirilmeleri mümkün değildir. PTZ kameralar ise motorla hareket ettirilir ve sağa, sola, yukarı aşağı hareket edebilir ya da yakın veya uzak çekim için zoom yapabilir.
Bir kameranın muhafazası kamera ve merceklerini dışarıdan verilecek zararlardan ve çevre koşullarından korur. Ayrıca, kamera tesisatının görünümüne katkıda bulunur ve teçhizatın göze çarpmasını önler. Tüm dış mekan kameralarında şu ya da bu tür bir muhafaza gereklidir. Ulusal Elektrik İmalatçıları Birliği (NEMA) kamera muhafazalarını çevre koşullarına dayanıklılıklarına göre derecelendirmektedir. Soğuk, sıcak, toz, kir ya da diğer çevre zararlarından korunmak kameradan optimum performans alabilmek ve kullanım ömrünün uzun olması için zorunludur.
Dome Kameralar
Bir çok PTZ kameralar dome adı verilen koyu renkli Pleksiglas muhafazalar içinde saklanmaktadır. Dome kameralar hemen hemen her mağazada ve bir çok sınai ve ticari kuruluşta, hastanede, okul ve resmi binada uygulanmaktadır. Bu tip kameralar estetiğe önem verilen yerlerde özellikle rağbet görmektedir.
Dome kameraların başlıca üç avantajı vardır:
1. Caydırıcılık – Dome kameralar şüpheli şahısların kameraların nerede bulunduğunu anlamasını hemen hemen tümüyle imkansız hale getirmektedir. Suç işlemeyi düşünen şahıslar kamera gözetimi altında olup olmadıklarını bu sayede anlayamamaktadır.
2. Ekonomi – kamera, mercek ve hareket ettirici birime haiz dome kameralar aynı görüntüde ama içi boş süslemelerle gizlenebilmektedir. Sonuçta çok daha az maliyetler görünürde daha fazla kamera denetimi intibaı verilebilmektedir.
3. Estetik görünüm – Açıkta bulunan bir kamera, mercek, hareket ettirme – kaydırma ünitesi ve bunlara bağlanan teller göze hitap etmemektedir. Bir dome kamera daha estetik olmakta ve işyeri ya da büro ortamının iç tasarımına ters düşmemektedir.
Bir dome kamera dome etrafına cilalı ya da buzlu bir cam avize yerleştirmek suretiyle daha da gizlenebilir. Bu yapıldığı takdirde, avize bir güneş gözlüğü işlevi görmekte ve merceğe ulaşan ışık miktarını azaltarak kamera tarafından yakalanan renk netliğini etkilemektedir.
Mercekler (LENSLER)
Mercekler bir CCTV sistemin tasarımında önemli bir rol oynamaktadır. Merceklerin temel işlevi bir alandan yansıyan ışığı toplamak ve kameranın görüntüleyici ünitesinde net, berrak bir görüntü odaklamaktır. Genellikle, bir mercekten geçen ışık ne kadar fazlaysa resim kalitesi de o kadar yüksek olmaktadır.
Mercek seçimi özelikle çok önemlidir, çünkü görüntüleyicide oluşacak olan resmin boyutunu, şeklini ve netliğini doğrudan etkilemektedir.
Alana olan mesafe, odak uzaklığı, arzulanan görüş alanı, ışıklandırma ve format gibi faktörlerde kamera görüntüleyicisi üzerindeki görüntünün boyutunu ve netliğini etkilemektedir.
Görüş Alanı
Görüş alanı belirli bir mercek tarafından oluşturulan resim boyutu (en ve boy), kamera görüntüleyici boyutu ve nesneye olan mesafenin bileşimidir. Eğer, görüş alanı uygun değilse görüş alanını arttırmak azaltmak için farklı bir mercek (örneğin geniş açılı mercek, tele, vb.) kullanmanız gerekebilir. İstenilen bir görüş alanı oluşturmak için gerekli olan uygun görüntüleyici boyutu, mercek ve mesafe bileşimlerini hesaplamakta kullanılan tablolar mevcuttur.
Kamera mercekleri temel olarak iki türe ayrılabilir : sabit odaklı mercekler ve değişken odaklı mercekler (ya da zoom mercekleri). Sabit odaklı bir mercek sabit odak uzaklığına, sahiptir, değişken odaklı bir mercek ise odak uzaklığını değiştirebilir. Odak uzaklığı merceğin optik merkezînden merceğin arkasında bulunan bir odak noktasına olan uzaklıktır. Bu uzaklık mercek üzerinde (milimetre cinsinden) yazılıdır ve mercek tarafından oluşturulan görüş alanını ifade eder.
Sabit odaklı merceklerin geniş, orta ve dar görüş alanı bulunan tipleri mevcuttur. “Normal” odak uzunluğuna sahip bir mercek insan gözü tarafından oluşturulan görüş alanını yakınlaştıran bir resim üretir. Geniş açılı bir mercek kısa bir odak uzaklığına sahiptir, bir telefoto mercek ise uzun bir odak uzaklığına sahiptir. Belirli bir görüş alanı için sabit bir mercek uygulanmasından doğabilecek sorumlulukları anlamış olmalarını gerekli kılmaktadır. Kuruluş, kapalı devre televizyon sistemi ila bağlantılı olan işletim parametrelerinin (görüntüler, kalıplar, dome alarmları, faaliyetler, vb.) yönetsel kontrollerin ayarlanmasından sorumlu olacak bir kişi.
CCTV Kurulumu İçin Gerekli Parçalar
Basit bir Analog CCTV sistemi kurarken almanız gereken kompanentler ve dikkat edilmesi gereken unsurlar.
Basit bir CCTV Sistemi Kurulması İçin Gerekli Kompanentler;
* Güvenlik Kamerası
* Güvenlik Kamerası Lensi
* Güvenlik Kamerası Adaptörü
* Kamera BNC jack’ı
* Kamera Power Jak’ı
* Görüntü Kayıt Kartı veya Dijital Kayıt Cihazı(DVR,DMR)
* İç Ortam veya Dış ortam Muhafazası
* İç Ortam veya Dış ortam Muhafaza Ayağı
* Alınan Ölçüler doğrultusunda Kablo
Kamera Seçimi Yapmadan Önce Bilinmesi Gereken Husular:
* Görüntüsü aktarılacak olan alanın İç ortam veya dış ortam olduğuna dikkat edilmeli ve hangi ortamda kullanılacak ise o ortam şartlarına uygun yapıda ki kameradan satın alınmalıdır.
* Görüntüsü aktarılacak olan alanda gece(Işıksız Ortam) görüntü kayıdı veya izleme yapılıp yapılmadığına dikkat edilmeli görüntüsü aktarılacak olan alanda sadece gece görüntü kaydı yapılıp izleme yapılacak ise “GECE GÖRÜŞLÜ” kamera alınmalıdır.Gece Görüşlü kameralarda IR (IRILLUMINATOR) ledleri mevcuttur IR sayısı fazla olan kamerada daha kesin çözüm elde edilmektedir.
* Görüntüsü aktarılacak olan alanda Gündüz (ışıklı Ortam)görüntü kayıdı veya izleme yapılıp yapılmadığına dikkat edilmeli ve bu alanın görüntüsü gerçek renklerde kayıt edilip izleme yapılacak ise “RENKLİ KAMERA”alınması gerekmektedir.Diğer bir olasılıkolan Siyah Beyaz Kayıt edilip izleme yapılacak ise “S/B” (SİYAH/BEYAZ) Kamera satın alınmalıdır.
* Görüntüsü aktarılacak olan alanda üst düzey görüntü kalitesi ve alanın net görüntülenmesi isteniyor ise kameranın özelliği olan sensör değerinin küçük olmasına dikkat edilmelidir.(1/3″)
* Görüntüsü aktarılacak olan alanda hangi yapıda kamera kullanılması gerektiğine dikkat edilmeli ve uyugun olan Dome,Speeddome,İp veya CCD kamera satın alınmalıdır.
Güvenlik Kamerası Seçimi Yapmadan Önce Bilinmesi Gereken Husular:
*Görüntüsü aktarılacak olan alanda geniş açının veya uzunluğun önplanda olmasına dikkat edilmeli ve Geniş açı talep ediliyor ise lensdeki mm değerinin küçük olması gereklidir (2,8mm) veya uzunluk talep ediliyor ise mm değerinin büyük olması gereklidir (12mm).
-İhtiyaç duyulan lensin Autoiris veya Standart özellikte olmasına dikkat edilmelidir.
Görüntü Kayıt Kartı veya Dijital Kayıt Cihazı(DVR,DMR,NVR) Seçimi Yapmadan Önce Bilinmesi Gereken Husular:
* Görüntü kaydının ve görüntü aktarımının greçek zamanlı olması talep ediliyor ise seçim yapılması gereken ürünün FRM değerinin yüksek olmalıdır.FRM değeri/Kamera adeti Yaptığınızda kamera başına 25FRM düştüğü taktirde alacağınız kart veya cihaz gerçek zamanlıdır.
* Kayıt edilen görüntüyü veya monitöre aktarılan görüntünün uzaktan erişim ile izlenilmesi talep ediliyor ise uzaktan erişim özelliğine sahip olan Kart vey Dijital kayıt cihazı alınmalıdır.
* Dijital kayıt cihazlarında HDD dahil değildir.
* PCI kartların yazılım desteği mevcuttur ve uzaktan erişim için kutu içerisinde ki yazılım veya internet explorer kullanılabilir.
* 4 (dört)kanal PCI kartlarda üzerine dahil 4 adet BNC girişi mevcuttur.4 kanal üzerindeki kartlarda Kutu içinden 8’li,16’lı ve 32’li gibi çoklayıcılar çıkmaktadır.
İç Ortam veya Dış ortam Muhafazası Seçimi Yapmadan Önce Bilinmesi Gereken Husular:
* Kullanılan Kameranın bulunduğu ortam gereğince muhafaza alınmalıdır.Soğuk hava şartlarında görüntü aktarımı yapan kameralar için Rezistanslı muhafaza tavsiye edilir.
Kamera Lensleri Hakkında Genel Bilgi
FOKAL(ODAK) UZAKLIK HESAPLAMASI
Odak uzaklığı lensler için en önemli parametredir. Bir objenin tamamın görüntüsünün oluşturulacağı yer CCD çiptir. Odak uzaklığını bir objenin genişlik ve yüksekliğine göre ayarlarız/hesaplarız Objenin genişlik olarak odak uzaklığı=Objenin Kameradan uzaklığı * CCD genişliği / (Objenin Genişliği +CCD Genişliği)Objenin Yükseklik Odak Uzaklığı =Objenin Kameradan Uzaklığı* CCD yüksekliği / (Objenin Yüksekliği +CCD Yüksekliği)
Örnek Sistem değerleri:
Kamera ile Barkod Tanıma
Objenin Genişliği=30mm
Çalışma Uzaklığı=300mm
CCD Format =1/4″ (CCD Genişliği 3.2mm)
Odak Uzaklığı (Focal Length)
300×3.2/(30+3.2) =28.9 mm
Kamera ile Meyve Tasnifi
Objenin Genişliği=200mm
Çalışma Uzaklığı=1000mm
CCD Format =1/3″ (CCD Genişliği 3.6mm)
Odak Uzaklığı (Focal Length)
1000×3.6/(200+3.6) =17.7 mm
Göz Tanıma Sistemi
Objenin Genişliği=50 mm
Çalışma Uzaklığı=350 mm
1/2″ (CCD Genişliği 6.4 mm)
Odak Uzaklığı (Focal Length)
350×6.4/(50+6.4) =39.7 mm
Plaka Tanıma Sistemi
Objenin Genişliği=600 mm
Çalışma Uzaklığı=10 000 mm
1/4″ (CCD Genişliği 3.2 mm)
Odak Uzaklığı (Focal Length)
1000×3.2/(300+3.2) =53 mm
LENS SEÇİMİ
Bir objenin Kamera Üzerindeki görüntüsü üzerindeki Odak uzaklığını ayarlamak için Zoom Lens kullanmamamız gerekir. Bu Lenslerin en önemli dezavantajları ağırlığı , ebatları ve fiyatlarının yüksek olmasıdır. Bu yüzden genellikle sabit Fokuslu lensler kullanılır. Bir cismin objenin görüntüsünü tamamıyla CCD sensörün üzerine düşürebilmek için hesaplanan lensten daha küçük bir lens seçilerek yapılabilir. Örnek olarak
Barkod Tanıma için 25mm
Meyve Tasnifi İçin 16 mm
Göz Tanıma sistemi için 35 mm
Plaka Tanıma İçin 50 mm<
Seçilecek Lens Formatı CDD ebatlıyla eşit yada daha büyük olmalıdır Çok düşük mesafelerdeki objelerin hesaplamaları nasıl yapılmalıdır/ yapılır Özellikle çok küçük cisimlerin görüntülenmesinde lenslerin minimum “görüntüleme uzaklığının” altında görüntülenmesi gerekebilir. Bu durumda Lens ile kamer a arasında minimum görüntüleme mesafesini azaltmak için yüzük kullanılır. (Kamera ile birlikte verilir, CCD sensör ile lensin arasındaki mesafeyi arttırmak için)
LENS MONTAJI VE AYARI
Dijital bir görüntünün Lens ile oluşturulmasında iki farklı montaj alternatifi mevcuttur. C mount ve CS mount yani C veya CS montaj şekli. C veya CS mount nedir? 4 Farklı montaj şeklini altta belirtilen resimde görebilirsiniz Yanlış montaj şekliyle doğru görüntü elde edilemez. CS montaj şekli sadece C montaj donanımına sahip kameralarda çalıştırılamaz. Bununla birlikte CS yüzüğü kullanırsanız kamerada C montajlı lensleri kullanabilirsiniz.Bu yüzük 5mm kalınlığında çember şeklinde bir aparattır. Kameranın lensi takılmadan önce lens ile kamera arasında mesafe artırımı için kullanılır Bu yüzüğü çok basit ve kolay şekilde takabilirsiniz CS mount aparatı kamera ile birlikte genellikle verilir. Eğer bu montaj aparatı kamera ile birlikte verilmezse ürün sağlayıcınızdan isteyiniz
GENELDE YAPILAN HATALAR
Optik ürünler çok geniş ve çeşitli şekilde piyasada satılmaktadır. Bu şaşırtıcı derecedeki çeşitlilik kullanım yerleri konusunda kullanıcılara bir çok hatalarıda berabirindede getirmektedir. Ürünlerin yerinde ve doğru seçilmemesi görüntü kalitesi ni kabul edilemez derecede düşürmektedir. Bu yanlışları ve çözümlerin aşağıda kısaca açıklayıcı terimlerle mevcuttur.
Yanlış : Kamera Formatı (1/31 1/2 gibi sensör büyüklüğünü gösteren değer) ve Lens formatı özdeş olmalıdır
Doğrusu : Kamerada oluşan görüntüde lensin kenarları gözükmemesi için lens formatı daha büyük seçilmelidir
Yanlış : Eğer Lens formatı CCD formatından daha büyükse Görüntü daha büyük veya daha küçük gözükür
Doğrusu : Odak uzaklığı (görüntünün büyük veya küçük olması ile ilgili olarak) CCD sensörün büyüklüğü ve izlenilecek cismin mesafesiyle/büyüklüğüyle ilgilidir
Yanlış : İlave edilen yüzük görüntünün derinliğini arttırır veya azaltır
Doğrusu : İlave edilecek yüzük (C / CS montaj aparatı) sadece cisim ile kamer arasındaki mesafe ile alakalıdır
CCTV de Bilinmesi Gerekenler ?
CCTV Kameralar :
Kameraların kullanım amacı çeşitli nedenlerle görülmesi istenilen bir bölgenin görüntüsünü video sinyaline çevrilerek direk veya endirek (anahtarlama üniteleri üzerinden) olarak monitöre aktarmaktır. Analog ve ip olmak üzere iki kategoriye ayrılan kameraların, kullanım amaçlarına göre de bir çok tipi bulunmaktadır.
Kamera Muhafazaları :
Dış ortama yerleştirilecek kameraların, hava koşullarından etkilenmemesi için muhakkak muhafaza içine yerleştirilmesi gerekir. Muhafazalar, kullanıldıkları yerin özelliklerine bağlı olarak ısıtıcılı ve fanlı olarak seçilebilir, böylelikle kamera aşırı soğuk ve sıcaktan etkilenmeden çalışmasını sürdürür. Kameraların normal çalışma sıcaklığı genellikle +50 o C ile 0 o C arasındadır
Tarama Ünitesi (pan-tilt) :
Pan-Tilt tarama ünitesi, uzaktan kontrol ünitesine bağlanarak kameranın istenilen noktaya yönlendirilmesini sağlar. Ayrıca cihaz otomatik olarak (önceden belirlenen tarama açısında) sürekli yatay(sağa-sola) ve dikey(yukarı-aşağı) tarama yapabilir.
Kamera Ayakları :
Kameraların, tarama ünitelerinin ve muhafazaların duvara ya da tavana montajları için özel ayaklar kullanılır, bu ayakların (tarama ünitesi ayağı hariç) tümü monte edilecek kamerayı istenilen görüş pozisyonuna ayarlanmasını sağlayacak, hareketli mafsallara sahiptirler
Gizli Kameralar :
Kapı ve pencerelerde kullanılır. Yüzey yada gömme tipte iki tipi ve monte edileceği yerin özelliklerine göre muhtelif boyları mevcuttur
Şimdide 4 Kameralı bir CCTV sistemine bakalım. Bu sistemde kameralar otomatik olarak sıralı ekrana gelebilir, elle seçilebilir veya 4 ü bir ekranda görünebilir. Bunun için yukarıdaki sisteme ilave olarak bir Multiplexer/çoklayıcı (çoklayıcı ) kullanabiliriz.Ayrıca monitörümüze hoparlör ve kameramıza mikrofon ünitesi bağlayarak görüntüyle birlikte seside duyabiliriz. Tabii ki hoparlör seçmiş olduğumuz kamera ile birlikte çalışacaktır. Aynı anda bir çok sesi karışık olarak duyardık. Görüldüğü gibi sistem gayet ucuz ve yapımı kolaydır. İhtiyacınız olacak malzeme 4 kamera , 4 Lens, Montaj ayakları, 8 adet BNC ,10-20 metre koaksiyel kablo,Monitör ve Multiplexer dediğimiz çoklayıcıdır.
Switcher ( Kamera Seçici ) :
Kelime anlamı olarak seçici/değiştirici denilebilir. Birden fazla kameranın görüntüsünü tek bir monitörde sırayla izlemek için kullanılır. 4-8-12-16 kamera bağlanabilen modelleri mevcuttur. İstediğiniz kameraları ister sırayla (otomatik olarak) isterseniz sadece seçtiğiniz tek bir kamerayı monitörden izleyebilirsiniz. Otomatik izlemede, kamera görüntülerinin ekrandaki sıralı geçiş süresini ayarlayabilme imkanına sahiptir
Ouad Ünitesi ( Ekranı Dörde Bölme ) :
Aynı anda 4 kameranın görüntüsünü tek bir ekrandan izleme olanağı sağlayan bu cihazın, 8 kamera görüntüsünü 4+4 iki sayfa halinde ekrana aktaran modeli de bulunmaktadır. Quad üniteleri aynı zamanda Switcher cihazının sahip olduğu özelliklerin tümüne de sahiptir.
Multiplexer Ünitesi :
Aynı anda 8 yada 16 kameranın görüntüsünü tek bir ekrandan izleme olanağı sağlayan bu cihaz, kayıt anında ekrandaki görüntü yerine sadece seçilen kameraların görüntülerini kayıt etme imkanı da sağlamaktadır. Ekranı 2×2 3×3 4×4 kamera görüntüsü için ayarlayabilirsiniz.
Bazı modellerde video hareket dedektörü (video motion) bulunmaktadır. Bu sayede depo vb. normalde hareket olmayan yerler izlenirken, eğer görüntüde bir hareket oluşursa cihaz alarm verir, otomatik kayıt cihazı arsa devreye sokar ve hareket olan görüntüyü tam ekran yapabilir. Üç ayrı tip Multiplexer ünitesi bulunmaktadır .
Duplex Multiplexer :
Bütün kameralar monitörde izlenirken, aynı anda hepsinin kaydı alınabilir. Kayıt özlenirken istenen kamera tam ekran olarak izlenebileceği gibi istenen kamera grupları istenen ekran formatında (quad 3X3, 4X4, vs ) izlenebilir .
Simplex Multiplexer :
Bütün kameraların kaydı alınırken sadece tek bir kamera monitörde izlenebilir, kayıt izlenirken istenen kamera tam ekran olarak izlenebileceği gibi istenen kamera grupları istenen ekran formatında (quad 3X3 4X4 vs ) izlenebilir.
Triplex Multiplexer :
Birden fazla bağımsız kullanıcı gerektiren durumlarda kullanılır. SES SİSTEMİ YOKTUR. Kamera giriş sayısı ve monitör çıkış/kullanıcı sayıları model farklılığına göre değişebilir. Kamera sayısı ve monitör sayısı arttığı zaman basit anahtarlama üniteleri yetersiz kalır. Bu durumda binlerce kamera ve yüzlerce monitöre genişleyebilen matrix switcher!ler kullanılır. Bu ünitelerde kameralara isim verme istenen kameraların istenen monitörlerde otomatik olarak anahtarlanması , gelişmiş alarm özellikleri ve telemetre kontrol özellikleri vardır , renkli veya S/B gibi bir ayrım yoktur
Matrix Switcher Ünitesi ( anahtarlamalı ):
Çok kullanıcılı izleme sistemlerinde her kullanıcının Matrix siwtcher ünitesine bağlı uzaktan kontrol tuş takımı vasıtasıyla, kendi monitöründe sisteme bağlı kameralardan istediğini izleyebilmesini sağlar. Örneğin 16 kamera girişli ve 4 monitör çıkışlı bir Matrix anahtarlama ünitesine 4 adet de kontrol tuş takımı bağlanabilir böylelikle 4 ayrı kullanıcı, 16 kameradan dilediğini izleyip dilediğini kapatabilir
Video Motion Ünitesi :
Bazı Multiplexerler modellerinde bulunan hareket dedektörü özelliğinin gelişmiş şeklidir.CCTV Sistemlerinde hareket algılamanın ( video motion ) amacı, yüksek güvenlik gerektiren yerlerde sürekli olarak hareket varlığının izlenmesidir. Bu işlem bir güvenlik görevlisi tarafından yapılamaz, çünkü bir insan bir CCTV veya PC monitörüne en fazla 20-30 dakika sürekli olarak dikkatinin verebilir. Bu süre sonunda dikkati giderek azalır ve bazı olayları kaçırmaya başlar. CCTV sistemi kurulan bölgede 24 saat hareket izlenmek isteniyorsa hareket algılama sistemine ihtiyaç vardır. Hareket algılama sistemlerinin dahili veya harici modelleri olabilir. Harici modeller gece ve gündüz çalışmak üzere tasarlanmıştır. Tek kanallı 4 kanallı 8 kanallı vs. gibi kompakt modeller olduğu gibi modüler olarak genişleyebilen modeller de vardır. Ekran üzerinde hareket algılaması istenen bölgeler kullanıcı tarafından belirlenir. Bu belirleme sistemde bulunan belirli algılama noktalarının ekranda hareket algılaması yapılmak istenen yere kaydırılması veya ekranın istenen yerine mouse yardımıyla çok sayıda (bu sayı birkaç bin olabilir ) piksel ekleyip çıkarma şeklinde yapılabilir. Eklenen piksellerin hassasiyeti değiştirilebilir. Sadece istenen hızda cisimlerin algılaması yapılabileceği gibi istenen boyutta nesnelerin algılanması da isteniyorsa perspektif özeli kullanılabilir, böylece kedi gibi küçük hayvanların yanlış alarm vermesinin önüne geçilmiş olur. Ayrıca bazı sistemlerde sadece istenen yöndeki bir hareketin algılanması (sadece yatay hareket veya sadece dikey hareket) yapılabilir. Bazı sistemler de bulunduğu bölgedeki bitki hareketlerini öğrenerek bu hareketleri insan hareketlerinden ayırabilir ve yanlış alarmın önüne geçilmiş olur. Hareket algılaması yapıldığında sistem operatörü sesli olarak uyarabilir, hareket yokken ekran karartılıp sadece hareket olduğunda ekrana görüntü verilebilir. Hareket algılanan cisim bir kare içine alınarak hareket ettikçe rotası çizilerek operatöre gösterilebilir. Video alarm sistemleri tetiklenebilir, genellikle birden fazla monitör çıkışı bulunur. Bilgisayardan kontrol edilen modeller de vardır. dilediğini kapatabilir
Dijital Kayıt Cihazı :
Kayıt ortamı olarak video kaset yerine, bilgisayarlarda kullanılan harddisklere kayıt yapan bir cihazdır. Bir adetten 4 adede kadar harddisk takılabilen modelleri bulunmaktadır. Kayıt süresi, seçilen kayıt moduna bağlı olarak değişmektedir. saniyede 1 kareden 50 kareye kadar kayıt seçeneği bulunan ürünün harddiskleri gelişen bilgisayar teknolojisi paralelinde büyütülebilmekte böylelikle küçük bir ek yatırımla cihazın kayıt süresi artırılabilmektedir
Dijital kaydın analog kayda göre bir çok avantajı vardır :
> Dijital kayıt cihazları bakım gerektirmez
> Video motion uygulaması gibi anlık kayıt gerektiren durumlarda hemen devreye girer
> İleri bir tarihte kayıtlar izlenmek istendiğinde istenen kayda ileri geri sarmayı beklemeden kolaylıkla ulaşılabilir
> Kayıt yapılan ortam (sabit Disk) tekrar tekrar silinebilir ve kayıt yapılabilir
> Bilgisayar yardımıyla izlenen görüntüler üzerinde istenen değişiklikler ve geliştirmeler yapılabilir yazıcıdan çıkış alınabilir veya faks çekilebilir.
> urulumu kolaydır, sadece bilgisayara yazılım yükleme ve telefon hattının bağlanması çoğunlukla yeterlidir.
> Mekandan bağımsız olarak internet üzerinden bağlanarak kamera görüntüleri izlenebilir.
Monitörler :
Kamera sisteminde, monitör seçimi önemlidir; eğer giriş kapısına yerleştirilecek tek bir kameranın görüntüsü izlenecekse bu durumda küçük 5,5″ (13,5cm) ile 9″ (22cm) arası ekran ölçüsüne sahip bir monitör yeterli olur. Eğer 24 saat sürekli olarak kapı kamerasını izlemeyecekseniz amacınız sadece kapı çaldığında geleni görmekse , evinizdeki televizyonu da monitör olarak kullanabilirsiniz. Günümüzde televizyonların tümü scart bağlantılı olarak üretilmektedir böylelikle piyasadan rahatlıkla temin edebileceğiniz bir scart fişi yardımıyla kameranızın görüntüsünü televizyonunuzdan izleyebilirsiniz.
Eğer birden fazla kameranız varsa bu durumda öncelikle nasıl izlemek istediğinize karar verip bu çerçevede monitör seçmeniz gerekiyor. 4 kameralı bir sistem eğer kamera seçici kullanarak izlenecekse ve kameraların bazıları dış ortamda geniş bir alanı izlemek için kullanılıyorsa en az 9″ (22cm), tercihen de 12″ (30cm) monitör kullanmak yerinde olacaktır.
Bir Quad (ekranı dörde bölme) ünitesi kullanıp 4 kameranın görüntüsünü de aynı anda izlemek isterseniz bu durumda en az 12″ (30cm), tercihen de 17″ (43cm) monitör kullanmalısınız.
8 Kameranız var ve 8 kanal multiplexer kullanacaksınız; ya iki ayrı monitör kullanacak (12″-17″) ve her bir monitörde 4 kamerayı aynı anda izleyeceksiniz yada 17″-21″ (54 cm) ebadında bir monitör kullanacak ve 8 kamerayıda aynı anda izleyeceksiniz.
Siyah/Beyaz 9″ yada 12″ bir monitörün fiyatı 37-40 ekran orta sınıf bir renkli televizyondan pahalıdır. Aynı ölçüdeki bir renkli monitör ise iki misli daha pahalıdır. Bu durumun sebebi kamera sistemlerinde kullanılan ekipmanların 365 gün 24 saat kesintisiz çalışacak şekilde imal edilmeleridir. Monitörler böyle ağır şartlar altında çalışabilmeleri için kaliteli malzemeler ile imal edilirler dolayısıyla maliyetleri sıradan televizyonlarla mukayese edilemez.
Lensler :
Görüntülerin sensörler üzerine düşmesini sağlayan optik aygıtlardır. Lensler kullanılacakları kameraların ve çevrenin özelliklerine göre seçilirler.Lenslerin formatları 1/3?, 1/2?, 2/3? veya 1? olabilir. Bir lensin bir kamerada kullanılabilmesi için formatının kameraya eşit veya büyük olması gerekir. 1/2? formatındaki bir lens, 1/2? ve 1/3? bir kamerada kullanılabilir, ama 1/3? formatındaki bir lens sadece 1/3? bir kamerada kullanılabilir. Lensler bağlantı şekline göre C-MOUNT ,CS-MOUNT şeklinde adlandırılırlar. Lensler odak uzaklıklarına göre dört gruba ayrılır:
Sabit odak uzaklıklı lensler
Değişken odak uzaklıklı (varifocal) lensler (3.5-8mm arasında 5.5-33 mm arasında vs.)
Manuel zoom lensler odak uzaklıkları geniş bir aralıkta değişebilir. (6-36mm, 6:1 gibi)
Motorlu zoom lensler, manuel zoom lenslerle prensipte aynıdır ama oda uzaklığını değiştirmek için lensin içindeki motor kullanılır.
Çevredeki ışık şartlarına göre lensin iris kontrolü önem kazanır. İnsan gözünde iris ortamdaki ışık miktarı arttıkça göze gelen ışığı normal seviyede tutmak için kısılır, azaldıkça daha fazla ışık almak için açılır. Lenslerdeki irisin çalışma prensibi de aynıdır.
Lensler iris kontrollerine göre dörde ayrılır :
Sabit iris lensler
Manuel iris lensler
Motorlu irisli zoom lensler
Otomatik iris lensler (Video drive veya DC drive) AES(Auto Electronic Shutter) : Otomatik iris kontrolü. Değişken ışık seviyelerinde video sinyalini otomatik olarak güçlendiren elektronik devre.
AGC (Automatic gain control) : Otomatik kazanç kontrolü. Düşük ışık seviyelerinde video işaretinin seviyesini yükselten elektronik devre.
ALC (Automatic level control) : Otomatik irisli lenslerde peak/average kontrolü olarak da bilinir. Bu ayar “peak” yapılırsa ekrandaki parlak bölgeler daha detaylı, “average” yapılırsada karanlıkta kalmış bölgeler daha detaylı görülür.
AI(Automatic Iris ): Kameraya gelen ışığı otomatik olarak ayarlayan lens. Lensin içinde ufak bir motor ve kuvvetlendirici bulunur (video drive) ve kameradan gelen bir kontrol işareti yardımı ile video işaretinin seviyesini sabit bir değerde (1Vp-p) tutmaya çalışır. Lensin üzerinde, “tepe (peak)” ve “ortalama (average)” olarak değişen ışık şartlarına göre kullanmak için iki manuel kontrol bulunur.
AWB (Auto white balance) : Renkli kameralarda kameranın çevredeki ışık miktarına göre otomatik olarak renkleri ayarlaması.
Back focus (ince netlik ayarı) : Değişik arka odak uzaklıklı (back focus) lenslerin oluşturduğu netlik kaymalarını gidermek için kameranın algılayıcısını ileri veya geri mekanik olarak kaydırma. Zoom lens için önemli bir ayardır.
Bandwidth (bant genişliği) : Spektrumda, işaretlerin taşınması için belirlenmiş frekans bölgesi.
BLC (Backlight compensation) : Kamera bir pencere veya cam kapı gibi bir yere bakıyorsa, arkadan gelen ışığın kişilerin yüzlerini karartmaması için arkadaki ışığın bastırılması.
C-mount : 2/3″ ve 1″ lensler için standart montaj. Lensin arka yüzeyi ile odak uzaklığı arası 17.526 mm’dir. Bir C-mount lens, bir CS-mount kameraya 5 mm’lik adaptör ring eklenerek kullanılabilir.
CS-Mount : 2/3″. 1/2″ ve 1/3″ CS-mount kameralar için dizayn edilmiş yeni nesil lensler. Lensin arka yüzeyi ile odak uzaklığı arası 12.5 mm’dir. CS-mount lensler C-mount kameralarla kullanılamazlar. Bu lensler C-mount lenslere göre daha kompakt ve ucuzdurlar.
CCD (Charge coupled device) : Kameranın ön kısmında, ışığa duyarlı yarı iletken malzemeden yapılmış bölge. Bu bölgenin boyu çapraz olarak ölçülür ve 1/4″, 1/3″, 1/2″ veya 2/3″ olabilir. İki tip CCD bulunur. Frame transfer ve interline transfer.
Composite video : Senkronizasyon ve video işaretini birlikte barındıran tam video işareti. Senkronizasyon işareti 0.3V ve video işareti 7.0V olmalıdır.
dB: Desibel iki işaret arasındaki logaritmik oran.
D.D. (Direct drive, DC drive) : Video drive lenslerde olduğu gibi kameradan referans olarak video işaretinin değil, D.C. gerilimin alındığı lensler.
Digital signal : Mikro işlemcilerin kullanılması için sayısal forma sokulmuş analog işareti.
E.I (Electronic iris) : Kameranın shutter ayarını otomatik yaparak bazı yerlerde otomatik iris lensler yerine manuel iris lenslerin kullanılmasını sağlayan elektronik devre.
Frame (çerçeve) : Resim karesi
FPS(Frame Per Second): 1 saniyede işlenen resim adedi
Hertz (Hz) : Saniyedeki değişim sayısı.
İris : Görüntü algılayıcısı üzerine düşen ışık miktarını ayarlamaya yarayan mekanizma.
ISDN (Integrated Services Digital Network) : Terminal adaptörleri kullanılarak video işaretlerinin 128 Kbps hızında iletilmesine izin veren dijital telefon hattı. Çoğu Avrupa ülkesinde kullanılır.
PSTN (Public Switched Telephone Network) : Video işaretinin modem kullanılarak yollandığı standart telefon hatları.
Lens mount : C-mount ve CS-mount’a bakınız.
Lux : Lümen/metre kare olarak ışık yoğunluğu. Kameraların görüntü algılayıcılarının hassasiyetlerini tanımlamak için kullanılır.
Pan tilt : Kameranın üzerine konduğu yatay ve dikey hareketi sağlamak için kullanılan, uzaktan kumanda edilen motorlu ünite.
Time Lapse VCR : Uzun sürelerde kayıt yapmak için kullanılan endüstriyel video. 3 saat ile 960 saat değişen modlar da kayıt yapılabilir. Normalde 3 saatlik modda saniyede 25 resim kaydedilirken, kayıt süresi arttıkça bu sayı düşer. Bir alarm geldiğinde otomatik kayda geçip herhangi bir modda kayıt yapabilirler. Yakın zamanda yerlerini dijital kayıt cihazlarına bırakacaklardır.
Varifocal : İki farklı odak uzaklığı arasında istenen görüş açısının manuel olarak ayarlanabildiği lens (mesela:3.5-8 mm).
VD(Video Drive) : Kameradan referans olarak gelen video sinyaline göre İrisin kontrol edildiği lensler
Video switcher (video anahtarlayıcı) : Değişik kameraların monitörde izlenmesini sağlayan cihaz. Kameralar manuel veya otomatik olarak ekrana getirilebilir.
VMD – video Motion Detection : Görüntüdeki kontrast değişiminin elektronik analizi yapılarak hareket algılaması yapılan sistem
IP Kamera Nasıl Kurulur?
IP Kameralar isminden de anlaşıldığı gibi Internet Protocol Kamera anlamında açılıma sahiptir. Bu açılım IP Kameraların bünyesinde bir Web Server bulundurmasını gerektirir. Cihazlar mevcut network’te sabit veya otomatik olarak atanacak bir IP numarasına ihtiyaç duymaktadırlar. IP atamasını yapmak ise kameralarımızın çalışması için olması gereken tek işlemdir.
Bir IP kamerayı satın aldığınızda ilk olarak cihazın kullanım kitapçığına göz atmanızı öneririz. Cihazların kullanıcı kitabı paket içeriği, içerikteki parçaların kullanım şekli, kameranın tanıtılması, kameranın kurulumu, IP numarası atanması gibi bilgilere sahip olmanızı sağlar. Kitapçık içeriğinde satın almış olduğunuz kameranın Default IP numarası belirtilmektedir. Yapmanız gereken şey ilk etapta cihazın adaptörü ile elektriğe bağlanması ardından bir network kablosu ile modeminize giriş yapmaktır. Fakat kameranız ile modeminiz aynı IP grubunda çalışıyor ise Explorer pencerenizden kitapçıkta gelen IP numarasını direk tuşlayarak kameranıza bağlanabilir, hertürlü menüye ulaşabilirsiniz. Ancak kameranız ile mevcut network IP grubunuz farklı ise bir cross kablo vasıtası ile kameranızı direk bilgisayarınıza bağlayıp ana menüden IP grubunu değiştirerek, değişiklikleri kayıt etmek gerekmektedir ve sonrasında modeminize tekrar bağlanabilirsiniz.
IP kamera ayrıntılı örnek kuruluma gözatın..
IP Kameralar network yapınızda ister Statik IP numarası ile istersenizde DHCP’den otomatik bir IP numarası alınarak çalıştırılabilir. Wireless ürünlerde ise yine aynı ayarlamalar yapılmalıdır.Belirtildiği gibi tek yapmanız gereken IP Kameraya mevcut IP grubunuzdan bir İp numarası atamaktır. Cihazlar bunun haricinde hiçbir şekilde kullanıcıya farklı bir zahmet vermemektedir. Kurulumu kendiniz yapacaksanız kutu içeriği olan CD’de kameranın IP numarasını model numarası bazında listeleyen bir sihirbaz bulabilirsiniz.
Bu noktadan sonra tek yapmanız gereken uzaktan izleme için modeminizin görüntü portlarını sıra ile 8000 ve üzerine, ses portlarını ise 5000 ve üzerine çekmeniz gerekmektedir. Bu konuda modeminizin model numarasını belirterek birçok sitede bu ayarlamaların nasıl yapıldığına dair detaylı açıklama bulabilirsiniz.
En son olarak kayıt yazılımını bilgisayarınıza rahatça kurabilir ve kayıt ayarlarınızı düzenleyerek, sistemi stabil şekilde kullanabilirsiniz. Uzaktan izleme yaparken de Explorer pencerenize Statik IP numaranızı yazmanız, internete bağlı laptopunuzda kayıt yazılımınızı çalıştırmanız yeterli olacaktır. Artık kameranızın görüntüsünü ve ortam seslerini rahatlıkla gözlemleyebilir, kameranızı istediğiniz yöne uzaktan çevirebilirsiniz… Birden çok kamera görüntüsünü kayıt almak ve toplu izlemek için dvr veya nvr gibi cihazları kullanabilirsiniz.
IP Kameranın Faydaları
1. Basitçe hub, switch veya ethernet kartınıza paralel kablo ile veya Wi-Fi teknolojisi ile kablosuz olarak bağlanabilir.
2. Network üzerindeki herhangi bir bilgisayardan rahatlıkla görüntü alınabilir.
3. Bilgisayar yatırım maliyeti gerektirmez.
4. Birden fazla kamera için gerçek ve eş zamanlı kayıt/izleme olanağı sağlar.
5. Serverınız yada bilgisayar sisteminiz üzerinde performans düşürmez.
6. İnternet bağlantınız üzerinden dünyanın herhangi bir yerinden ve hatta cep telefonunuzdan bile görüntü alabilirsiniz.
7. Onlarca kullanıcıya yüksek kalitede görüntü ve ses transferini aynı anda gerçekleştirebilir.
8. Dahili hareket algılama özelliği sayesinde kameranız hareket halinde SMS veya E-mail yoluyla geri bildirimde bulunabilir
9. Kendi bünyesinde bir işletim sistemine sahip olduğundan izleme için ayrı bir program gerektirmez.
10. Kurulumu kolaydır ve bakım maliyeti gerektirmez.
11. Kablosuz teknoloji(Wi-Fi) imkanı ile kurulacak mekana zarar vermez, görüntü kirliliği yaratmaz ve pratiktir.
12. Gerek dahili hafıza modülüne, gerekse Video Server aparatına aylarca yüksek kalitede görüntü ve ses kaydı tutabilir.
13. Hertürlü gece ve gündüz şartında en kaliteli görüntüyü sunar.
14. Tüm sistem altyapılarında sorunsuz çalışır.
15. Elektrik akımını network kablonuzdan alabilir.
16. Sağlanan görüntüyü web sayfanıza ekleyerek sunabilir.
17. Görüntü üzerinden net resim kaydı tutabilirsiniz.
IP Kamera Kullanmak İçin Geçerli Sebepler
Artık İp Kamera Kullanmak İçin Çok Sebebiniz Olacak…
1- Lens ve adaptör gibi tüm aksesuarlar bir kutu içinde gelmektedir. Konfigürasyon karmaşası yaratmaz.
2- Wireless kablosuz kullanma imkanı mevcuttur. (300 km’ye kadar kablosuz görüntü transferi yapılabilir. Teknolojinin hergün gelişmesiyle mesafeler dahada uzamaktadır.
3- B&C ve COAXIEL kablonun maliyeti yaklaşık 1USD iken IP Kameralar da kullanılan CAT5 ağ kablosu ile daha düşük maliyetler.
4- DVR kart yada DVR server gerektirmez. Birim maliyetler bilhassa kamera sayısı az olduğu zamanlarda gayet düşük oluşmaktadır.
5- Fiber kablo kullanma imkanı ile görüntü taşıma kapasitesi CAT-5 kablo ile maksimum 100 m iken, 11 km’ye rahatlıkla çıkabilmektedir.
6- Kurulumun inanılmaz kolaylığı sizleride mutlaka şaşırtabilecektir. 10 kameralık sistem altyapı çalışmasından sonra 10 dakikada kurulabilmektedir.
7- Bir kamerayı switch ile çoklanarak birden fazla kullanıcıya aynı anda görüntü ve ses ulaştırılabilmektedir.
8- Laptopunuza kayıt programını kurup birden çok kameranızı uzak noktadan izleyebilir, aynı anda kayıt alabilirsiniz.
DVR kartlı sistemler gibi muhakkak DVR kartın takılı olduğu makineye bağlanmanız zorunlu değildir.
9- MPEG4 teknolojisi ile son sistem sıkıştırma-depolama ve minimum kaynak tüketimi sağlanır.
10- IP Kameraların içerisinde RAM ve CPU mevcuttur. Ayrıca bir web server, bir ftp server ve bir de smtp client mevcuttur.Bazı kameralar PPPoE client olarak ayarlanabilmektedir.
Bu tarz teknolojik özelliklerin yanında IP Kameralar tüm CCTV özelliklerini de bünyelerinde barındırabilirler.
11- IP Kameralarda tüm görüntü kameranın içinde sıkıştırılıp istemciye sıkışmış halde gönderilir.CCTV sistemlerde ise lens ve sensör aldıkları analog görüntüyü sıkıştırma kartı olan DVR Kart’a gönderir. Kartın sıkıştırması ile görüntü internet üzerinden transfer edilebilir.
Dolayısı ile GÖRÜNTÜ KABLODA SIKIŞMAMIŞ HALDE DOLAŞMAKTADIR. Bundan dolayı IP kamera sistemlerinde kayıtta ve internete aktarılırken performans avantajı bulunur.
12- IP Kameranız internet ağınıza anında entegre olarak, hemen internetten izleme imkanını tek başına size sunabilir.
13- Mevcut bilgisayar ağına switch ile bağlanabilerek ekstra kablolama maliyetini sıfıra indirger.
14- Genişlemesi kolaydır. IP aralığınızın yettiği ve switchteki port sayınız müsade ettiği sürece neredeyse sınırsız sayıda IP Kamera kurabilirsiniz.
17- Uzaktan ve dahili izleme+kayıt sistemlerinde en yeni teknoloji kayıtsız şartsız IP Kameradır.
18- Kullanıcı dostu arayüz sorunsuz kurulumlar ve sıkıntısız kullanım sağlar.
19- Üstün yazılım nitelikleri mevcuttur.
20- İşletme ve bakım maliyeti hiç yok denecek kadar düşüktür.
21- En yüksek kalitede görüntü için CCD lensler kullanımınıza sunulmaktadır.
22- IP Kameralar ile hertürlü dijital ortama kayıt tutabileceğiniz gibi, analog kayıt sistemleriniz dahi sistemle uyumludur.
23- Dilediğiniz her yerden; ister PC üzerinden, ister Laptop üzerinden, ister Cep Telefonunuz, isterseniz de PDA’nızdan sorunsuz, ek bir cihaza-karta ihtiyaç duymadan dahili ve uzaktan izleme imkanı.
23- Hırsızlığa karşı alarm sisteminizi tetikleme özelliği birçok modelde mevcuttur. Kameralar arka yüzlerinde bir röle ile donatılmış ve bu röleler hareket sensörü ile tetikleme yapabilmektedir.
24-Bu durumda kameranızı bir P.I.R. dedektör olarak bile rahatlıkla kullanabilirsiniz.
25- Hareket sensörü ile hareket algılama yaptırabilir, algılanacak alanları farklı farklı tanımlayabilirsiniz.
26- Hareket sensörü ile hareket anında kayıt başlatma yapabilmekte ve hatta hareket anının başı ve sonuna 8’er saniyelik önbellek görüntüsünü de ekleyebilmektedirler.
IP Kamera Uygulama Alanları
Üç Temel Uygulama Alanları
Uzaktan Görüntüleme
- Endustriyel Alanları Uzaktan Görüntüleme
- Çevresel Faliyetleri Görüntüleme
- Trafik Görüntüleme
- Bilimsel Görüntüleme
- Bebek Bakımı
- Araç İçi Uzaktan Görüntüleme
Mağaza Zincirleri
- Depo ve Ev Güvenliği
- Ofis Görüntüleme
- Hastaneler
- Askeri Alanlar (Ordu Evleri..)
Uygulamalar
- Web Uygulamaları
- Turizm Uygulamaları
- Kampus Uygulamaları
- Eğlence Mekanları (kafe..)
- Okul Uygulamaları
Artık herkezinde bildiği gibi devir internet devri. Interneti oluşturan, internet yapan maddeler ise IP ve buna dayalı kullanılan teknolojiler. VOIP, IP Kamera, IP TV gibi teknolojiler ileride görüntü ve sesin internet üzerinden çok daha rahatlıkla transfer edilebileceğini şimdiden bizlere göstermektedir.
Bunun en önemli sebebi ise eskiden daha fazla para ödediğimiz ADSL, SHDLS, Metro Ethernet gibi yüksek hızlı genişband bağlantı teknolojilerinin hızla yaygınlaşması sayesinde ucuzlaması ve aynı süreçte de buna orantılı olarak hızlarının artmasıdır.
Bu doğrultuda CCTV üreticileri, satıcı ve dağıtıcılarının da bu gelişmelere ayak uydurması bir seçim olmaktan kalkarak artık bir zorunluluk artık gelmiştir. İşte IP Kameralar ile ilgili bazı pazar araştırma sonuçları; – IMS forecasts’e göre IP Kameralar yıllık $1 milyar pazar payına 2009 yılı sonuna kadar erişebilecektir. – IDC forecasts’e göre ise Dünya da 2012 sonuna kadar analog kameraların %50 den fazlası yerini IP Kameralara bırakacaktır. Toplamda CCTV pazarının 2013 yılı sonunda 5.3 milyar dolar olması bekleniyor.
IP KAMERA KURULUMU ESNASINDA UYGULANMASI GEREKEN ADIMLAR..
Dikkat: Makale içinde geçen ip değerleri örnek vermek amacı ile kullanılmıştır. Kullandığınız donanıma göre farklılıklar gösterebilir.
Gerekli altyapı ve tavsiyeler:
1- Toplu halde internetten izleme sayısına bağlı olarak ihtiyaç duyulacak bağlantı hızı farklılıklar gösterir, 2 kameraya kadar 250 kbit upload erişimi yeterli olabilir.
Ancak sayı artıkça upload değerininde yükseltilmesi gerekir. Bu durum görüntü akışı ve kalitesini yükseltecektir.
Anlık canlı kamera izleme sayısı ve sistemdeki kamera sayısı eşit olmak zorunda değildir. Düşük bağlantıya sahip sistemlerde aşağıdaki örnek gibi bir uygulama yapılabilir.
Canlı izlenen kamera sayısı: 4 Ad.
Sistemdeki toplam kamera sayısı: 16 Ad. olabilir.
İzlenmek istenen kameralar için dört ayrı profil uygulanarak, akışkan ve kaliteli görüntü elde edebilirsiniz. Bu düzenlemeyi yapabileceğeniz yazılım desteğine sahip olmanız gerekir.
Hız testi için aşağıdaki siteyi kullanabilirsiniz. Test sonucunda UPLOAD değeri dikkate alınmalıdır. İşlemi yaparken doğru değeri alabilmeniz için başka bir işlem(internet veri alış-verişi) yapmıyor olmanız önemlidir.
2- Birden çok Ip Kamera izlenmek isteniyorsa video server veya toplu izleme arayüzüne sahip programlarının kurulması kullanılabilirlik açısından daha sağlıklı olacaktır.(Genellikle 4-8 gibi sayılara kadar üretici firma ücretsiz olarak bu programları sağlar. Video server kurulacak ise sürekli çalışan bir bilgisayara ihtiyacınız olacaktır.)
3- Mevcut modeminizde gerekli en az bir açık port (Ip Kameraya yönlendirme yapmak için kullanılacaktır.)
4- En az bir kablolu veya kablosuz ip kamera.
Ip kameraların en büyük farklılıklarından biride bilgisayar, dijital video sunucu veya sunucu olmadan internete direk bağlanabiliyor olmasıdır. Modeminizde’ki mevcut bir r45 portundan veya kablosuz olarak bağlanabilir. Modeminiz bir köprü görevi yaparak internete erişimini sağlayacaktır.
Var olan ağınıza entegre etmek için izlenecek yöntem:
1- IP kameramızı yapısal olarak ağa bağlıyoruz.
2- Genelikle ip kameranızla birlikte gelen ve ip kameranın ipsinini bulmak için kullanılan programı kuruyoruz.
Gateaway olarak modemimizin ip adresini kullanıyoruz ve mevcut ağın yapısına uygun bir ipiyi kameraya atıyoruz. Acık olduğunu düşündüğünüz bir port belirliyoruz. Ip kameranın network ayarlarını sabitliyoruz.
Aşağıdaki örnek gibi bir yapı olacaktır;
ip kameraya atadığımız ip: 192.168.2.10
modemimizin ipisi 192.168.2.1 gateaway olarak kullanılacaktır.
port: 2020
3- Modeminizin ip adresini internet tarayıcısına yazarak arayüzüne giriş yapıyoruz.
4- Modemimizin port yönlendirmesinin açık olduğundan emin olalım. IP kameraya atadığımız adresi ve port numaralarını ekleyip aktif hale getirdikten sonra modem ayarlarını kaydetip yeniden başlatıyoruz. Modem port yönlendirme ayarlarına bakabilirsiniz.
Bu durumda modem ve ip kameramız iç ağdan izlenmeye hazır durumu getirilmiştir. Örnek olarak internet tarayıcımızın adres satırına 192.168.2.10:2020 yazdığımızda karşımıza bir kereye mahsus olarak activex denetimi uyarısı çıkacaktır , kabül ederek arayüzün yüklenmesini bekliyoruz. Ip kameranın detaylı ayarlarını bu arayüzden yapabiliriz. Görüntü kalitesi , ses ayarları , şifreleme gibi.
Buraya kadar yaptıklarımız yerel ağ içinde görüntü almak ve ayarları değiştirmek içindi. İç ağın dışından, yani herhangi bir internet altyapısı olan başka bir ortamdan izleyebilmek için birkaç adım daha gerekmektedir.
Modemimizin dış ipsini öğrenmek için aşağıdaki sitelerden yararlanabiliriz.
www.whatismyip.com
www.ipbilgi.com
İç ağda 192.168.2.1 olarak gözüken modem adresimiz burada 88.212.90.135 gibi bir değer olarak gözükecektir.
Eğer sabit bir ip adresi için başvuru yapılmamışsa bu adres modemin her kapanıp açılışında değişecektir. İşinizi kolaylaştıracak sabit bir ip adresi edinmekte yarar vardır.
Bu durumu test etmek için mevcut ağınızın dışından yani farklı bir dış ipden internete bağlı olmanız gerekir. Aksi durumda; ip kameranın bağlı olduğu ağdan giriş yaparak görüntü alamazsınız.
Yukardaki örnekten farklı olarak öğrendiğimiz dış ip adresini ve yönlendirme için kullandığımız portu, internet tarayıcısının adres satırına aşağıdaki gibi girerek kameranın görüntüsüne ve ayarlarına ulaşabiliriz.
http://88.212.90.135:2020 (örnek ip:port)
Modem veya router dan atadığınız port doğru yapılandırılmış mı? Testini aşağıdaki websitesinden yapabilirsiniz.
http://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/
Toplu Kamera Yönetimi için herhangi bir yazılım kullanmıyorsak, bu aşamaları ağa dahil ettiğimiz her bir kamera için ayrı ayrı yapmamız gerekecektir.
Not: Bu metin temel bilgileri içermektedir. Daha geniş ve kapsamlı projelerde teknik destek alınmasıda fayda olacaktır.
İletişim sayfamızdan ip kameralar, yazılımları veya sistem kurulum desteği için bilgi veya teklif alabilirsiniz.
Ip Video Güvenlik Sistemlerinde Tasarım Kriterleri Ve Akıllı Görüntü İçerik Analizinin (Iva) Etkileri
ÖZET
Bu makalede, IP Video Güvenlik Sistemlerinde tasarım esasları hakkında bilgiler verilecek ve tasarımda akıllı video içerik analizinin etkileri incelenecektir. Geleneksel video güvenlik sistemleri analog kameralar ve Dijital Video Kayıt Cihazları (DVR), koaksiyel veya fiber optik kablo ile analog monitörlerden oluşmaktadır. Son yıllarda gittikçe yaygınlaşan IP video güvenlik sistemleri ise IP kamera veya IP video kodlayıcı, ağ anahtarı, video kayıt sunucusu, veri depolama disk üniteleri, görüntü izleme bilgisayarı ile video kayıt ve yönetim yazılımından oluşmaktadır. IP kamera sistemlerinde tasarım esaslarının başında uygun kamera ve lens seçimi, ağ bant genişliği ve görüntü sıkıştırma biçimi gelir. Bundan başka görüntünün hangi çözünürlükte kaydedileceği, video görüntüsünün saniyedeki resim sayısı(fps veya ips), kayıt süresi ve aynı anda izlenecek kamera sayısı gibi bilgiler tasarım değişkenlerinin en başta gelenleridir. Kamera sayısı arttıkça bant genişliği ve veri depolama kapasitesinden tasarruf sağlayan ve güvenlik personeli sayısını azaltan, uçta akıllı analiz özelliği ile büyük sistemlerin etkin bir şekilde yönetilmesine katkı sağlayan IP tabanlı akıllı video güvenlik sistemleri gittikçe önemini arttırmaktadır.
Günümüzde, kameralı güvenlik sistemlerine ihtiyaç oldukça artmıştır. 1996’da üretilen ilk IP (network, ağ) kameranın üretilmesinden sonra analog sistemlerden IP kamera sistemlerine geçiş özellikle son birkaç yılda büyük bir hız kazanmıştır.
Geleneksel kamera sistemleri, analog video çıkışlı kameralar ve dijital video kayıt cihazlarından oluşmaktadır. Bu sistemlerde video iletimi için koaksiyel kablo veya uzak mesafelerde fiber optik kablo kullanılmaktadır. Ses ve kamera kontrol verisi de iletilmesi gerektiğinde ayrı kablolar veya özel dönüştürücü cihazlar kullanılması gerekmektedir. Analog sistemlerin, kameradan kayıt cihazına kadar kesintisiz koaksiyel kablo çekilmesi ve bu kabloların, görüntüyü bozan elektromanyetik çevre etkilerine maruz kalması gibi bir çok zayıf yanları ve uygulama zorlukları bulunmaktadır. Standart IP (Internet Protocol) tabanlı bilgisayar ağ kablolaması üzerinde çalışan IP kamera sistemleri ise Ethernet çıkışlı IP kamera veya IP video kodlayıcı, ağ anahtarı, video kayıt sunucusu ve izleme bilgisayarı, video kayıt ve yönetim yazılımı ile video veri depolama disk ünitesinden oluşmaktadır [1].
IP tabanlı video güvenlik sistemlerinin kurulması, yeterli düzeyde bilgisayar ağ teknolojisi bilgisi gerektirmektedir. Bu sistemlerin tasarım esaslarının başında kameranın görüntü sıkıştırma biçimi, bant genişliği, istenen kayıt süresi ve görüntü çözünürlüğü, video kayıt ve yönetim yazılımının özellikleri ile sunucu bilgisayarın işlemci gücünün ve RAM bellek miktarının yüksek olması, izleme bilgisayarının ise 7/24 çalışmaya uygun üst düzey grafik kartına sahip olması gelmektedir.
2. IP VİDEO GÜVENLİK SİSTEMLERİNİN TASARIMI
IP tabanlı video güvenlik sistemlerinin tasarımında standart IP ağ alt yapısı kullanılır. Bu sistemlerde IP kameralar, bakır ağ kabloları veya fiber optik kablolar, ağ anahtarları, yönlendiriciler, gerekiyorsa kablosuz ağ erişim cihazları veya fiberoptik-ethernet medya dönüştürücü, video kayıt sunucu bilgisayarları, gerekiyorsa video kod çözücüler ile video kayıt ve yönetim yazılımı bulunur. Bu bölümde, sistemi oluşturan bu bileşenlerin sistem tasarımındaki etkileri ve sahip olmaları gereken özellikler incelenecektir.
IP Kamera Seçimi
IP kamera, üzerinde bulunan Ethernet çıkışı üzerinden doğrudan bilgisayar ağına bağlanabilen ve bu ağa MJPEG, MPEG-4, H.264 veya diğer bir standart görüntü sıkıştırma biçimi ile video görüntüsünü iletebilen bir güvenlik kamerasıdır. IP kameralar, standart VGA çözünürlükte (640×480 veya 704×576 piksel) veya mega piksel IP kameralar adı altında 1.3 MP (1280×1024 piksel) ve daha üstü çözünürlüklerde üretilir. Son yıllarda HD çözünürlükte kameralar da pazara sunulmaktadır.
Mega piksel kameralar yüksek bant genişliğine ve büyük veri depolama kapasitesine ihtiyaç duyduğundan uygulamada ekonomik ve teknik sınırlamalarla karşılaşılmaktadır. Bu kameraların daha çok, standart çözünürlüğe sahip büyük IP kamera sistemlerinin içerisinde az sayıda olarak önemli noktalarda kişi tanıma vb. amaçlı ve ana sistemi tamamlayıcı bir kamera olarak kullanılması daha uygundur. Ayrıca bu kameralar iyi görüntü verebilmek için standart çözünürlükteki kameralara göre daha iyi bir aydınlık düzeyine ihtiyaç duyarlar.
Kamera seçiminde ana girişler, koridorlar, merdiven başları ve geçiş noktaları gibi yerlerde sabit kamera, geniş alanlarda sabit kameraları destekleyici olarak hareketli kamera kullanmak ve bu kamera için istenen bakış açısına sahip uygun bir mercek (lens) seçimi de önemlidir. Bazı hareketli kameralarda bulunan, görüntü alanındaki belirli bir boyuttaki hareketli nesneyi kameranın otomatik olarak takip etmesi özelliği (Autotrack) güvenlik görevlisine önemli bir destek sağlamaktadır. Ayrıca IP kamera seçiminde, kameranın üzerinde görüntü içerik analizi yazılımı bulunan modeller önerilmektedir.
[1].IP Ağ Kablolaması
IP video güvenlik sistemi kurulurken binadaki mevcut IP ağ altyapısı kullanılabilir. Buna rağmen daha güvenli bir sistem olması istenirse, IP kamera sistemine ait ağ anahtarları ve yönlendiriciler fiziksel olarak bilgisayar ağından ayrı tutulabilir. IP kablolama maliyetinin koaksiyel kablolamaya göre daha ekonomik olması sebebiyle de bu sistemler tercih edilmektedir. Bu durum binalardaki çok çeşitli kablolama altyapıları olmasını önlemekte, kurulum ve bakım maliyetlerini düşürerek işletme kolaylığı sağlamaktadır.
Kablolamada dikkat edilmesi gerekenler arasında en başta geleni kablo mesafesi ve bant genişliğidir. Kategori-5e kablo kullanıldığında kameradan ağ anahtarına kadar olan mesafe 100 metre’yi geçmemelidir. Mesafe 100 metreden büyük ise ya fiber optik kablo kullanılmalı veya her 100 metrede bir ağ anahtarı kullanılmalıdır. Fiber optik kablo kullanıldığı durumlarda yakın mesafelerde multi mode kablo, uzak mesafelerde single mode kablo kullanılmalıdır. IP kameraların üzerinde genel olarak fiber optik giriş bulunmayıp sadece RJ-45 ethernet girişi bulunduğundan her bir kamerada fiber optik sonlandırma yapılarak medya dönüştürücüler üzerinde Ethernet çıkış elde edilmeli ve IP kamera Kategori 5e kablosu ile bu Ethernet çıkışa bağlanmalıdır. Bazı durumlarda 100 metre mesafedeki birden fazla IP kamera ortak bir toplama noktasında birleştirilerek bir pano içerisinde fiber optik sonlandırmasına sahip bir ağ anahtarına bağlanır ve görüntüler fiber optik kablo üzerinden güvenlik merkezine taşınır [2, 3].
Kablo mesafesinin büyük olduğu dış ortam çevre güvenlik kamera sistemlerinde analog kameralar ve IP video kodlayıcılardan oluşan hibrid bir sistem kurulabilir. Bu durumda, üzerinde SFP fiber optik giriş bulunan tek veya çok kanallı video kodlayıcıların tercih edilmesi, hem kurulum kolaylığı sağlanır hem de sistemin daha ekonomik olması bakımından önerilmektedir [1].
IP kameraların profesyonel serilerinin birçok modeli ağ kablosu üzerinden elektrik besleme (Power over Ethernet-POE) özelliğine sahiptir. PoE desteğine sahip bir ağ anahtarının RJ-45 PoE portlarına bağlanacak bir ağ kablosu ile hem video iletimi hem de kameranın elektrik beslemesi sağlanabilir. Bina dışı uygulamalarda ısıtıcılı ve fanlı kamera muhafazası kullanıldığında, ağ anahtarının her bir PoE portundan verilebilecek güç ısıtıcılı muhafazayı veya hareketli kameraları beslemek için yetersiz kalır. Bu durumda, muhafaza içerisindeki IP kamera ya merkezi kesintisiz güç kaynağından beslenen ağ anahtarının RJ-45 PoE portu üzerinden beslenir ve muhafazaya ayrıca elektrik kablosu çekilir, ya da çekilen elektrik kablosundan hem kamera hem de muhafaza beslenir. IP video iletiminde şifreleme yapılabilmesi veri güvenliği açısından oldukça önemlidir [5].
Bant Genişliği Hesabı
IP video güvenlik sistemlerinin tasarımında göz önüne alınması gereken en önemli kriter bant genişliğidir. IP kamera veya video kodlayıcının ürettiği videonun en büyük bant genişliği ve ağ altyapısında sağlanan en büyük bant genişliği birbiri ile uyumlu olmalıdır.
Ağ tipine göre pratikte kullanılabilecek en büyük bant genişliği için aşağıdaki değerler göz önünde bulundurulmalıdır:
• 1 Gigabit Ethernet: 500 Mb/s
• 100 Mb Fast Ethernet: 55-60 Mb/s
• 10 Mb Ethernet: 6-7 Mb/s
• WiFi 802.11g 54Mb: 12-25 Mb/s
• 1 Mb ADSL: 150-200 Kb/s
Bant genişliği hesabı yapılırken MJPEG ve MPEG4/H.264 sıkıştırma biçiminde sırasıyla aşağıdaki formül kullanılabilir:
Bant genişliği (Mb/s) = Resim Boyutu (KB) x Saniyedeki Resim Sayısı (fps) x Kamera Sayısı x 8 / 1024
Bant genişliği (Mb/s) = Video Bant Genişliği (Mb/s) x Kamera Sayısı
Şekil 1. MJPEG ve MPEG-4 Video Sıkıştırma Biçimi [4, 5]
Bant Genişliği (Mb/s)
Şekil 2. Görüntü sıkıştırma biçimlerine göre harcanan bant genişliği [4].
Hesaplanacak bant genişliğinin en az %15 fazlası ağ üzerinde sağlanmalıdır. Ağda yeterli bant genişliği sağlanamaz ise MJPEG biçiminde resim boyutu ve kalitesi, resim sayısı vb. parametreler azaltılarak veya kamera destekliyorsa daha düşük bant genişliği harcayan bir sıkıştırma biçimi (H.264) seçilmelidir.
Tipik bir IP kamera MJPEG biçiminde 640×480 piksel çözünürlükte saniyede 25 resim hızında ortalama 7.2 Mb/s, MPEG-4’te 2Mb/s ve H.264’te ise 1.4Mb/s bant genişliğinde video verir. Profesyonel IP kameralar aynı anda en az iki farklı sıkıştırma biçiminde video verebilir. Bazı IP kameralar ise çift video kodlayıcıya sahip olduklarından aynı anda iki farklı MPEG-4 video verebilmekte, buna ilave olarak MJPEG biçiminde resmi alarm durumunda veya düzenli olarak belirli bir ftp sunucusuna ve/veya verilen bir e-posta adresine gönderebilmektedir [1]. Bu kameralarda her iki MPEG-4 videonun çözünürlük, bant genişliği vb. özellikleri birbirinden bağımsız olarak farklı değerlere ayarlanabildiğinden, özellikle izleme ve kayıt için farklı çözünürlükler gereken uygulamalarda üstünlük sağlamaktadır.
Ağ üzerinden IP kameraya bağlanacak izleyici sayısı çok ise, kameranın ve ağ anahtarının video çoklama (multicast) özelliği bulunmalıdır. Ayrıca IP kameranın video çoklama özelliği kullanılırsa, kameradan her bir izleyiciye gidecek MPEG-4 video ağ anahtarında çoklanır. Böylece kameradan ağ anahtarına doğru sadece bir adet MPEG-4 video çıkışı olacağından harcanan bant genişliği tek izleyici durumundaki ile aynı olur. Aksi halde (multi-unicast) tek izleyici durumundaki bant genişliğinin izleyici sayısı ile çarpımı kadar bir bant genişliği ihtiyacı olur (Şekil 3).(Multi)-Unicast Multicast
Video Kodlayıcı
Şekil 3. Bire-bir (Unicast) ve Bire-çok (multicast) video iletimi
Kızılötesi Aydınlatma
Kameradan kaliteli bir görüntü ancak iyi bir aydınlık düzeyinde alınabilir [6,7]. Gece görüş özelliği bulunan kameralar, 0,3-0,8 lux çevre aydınlık düzeyinin altında, 0.01 lux seviyelerine kadar siyah-beyaz görüntü verebilir. Ancak pratik olarak 0 lux karanlık ortamda bu kameralar da görüntü veremez. Bu ortamda görüntü alabilmek için kameranın görüş alanı kızılötesi aydınlatma cihazı ile aydınlatılmalıdır.
Kızılötesi ile aydınlatmanın en önemli avantajlarından biri de, harcanan bant genişliğini ve gerekli video kayıt kapasitesini azaltması veya mevcut bir disk kapasitesi için kayıt süresini uzatmasıdır. Yapılan bir araştırmada, kızılötesi ile aydınlatmanın kameradan gelen video görüntüsü için harcanan bant genişliğini %48 ila %91 oranında azalttığı gözlenmiştir (Şekil 4) [8].
Şekil 4. Kızılötesi (IR) aydınlatmanın MPEG-4 video bant genişliğine etkisi.
Karanlık ortamda görüntü kalitesi çok düşer ve resimdeki karıncalanma ve karlanma sebebiyle resmin tamamında hareket etkisi oluşur ve harcanan bant genişliği en büyük seviyeye çıkar. Kızılötesi aydınlatma, görüntü kalitesini yükseltir ve bant genişliğini düşürür. Kızılötesi aydınlatma yapılmamışsa, ağdaki bant genişliği sınırlı olduğunda (ADSL gibi) gündüz alınan görüntü kaliteli, gece görüntüleri ise bozuk, gecikmeli olur. Hatta bağlantı kesilmesi gibi olumsuz durumlar ortaya çıkar.
Kızılötesi LED teknolojisine sahip aydınlatma cihazları 25W seviyesindeki güç tüketimleri ile enerji tasarrufu sağlamaları ve 5 yıl gibi uzun ömürlü olmaları bakımından tercih edilmelidir. Bu cihazlar 10 ila 135 derece arasında çeşitli açılarda 730nm, 850nm ve 940nm dalga boylarında ışık yayacak şekilde üretilirler [1]. Cihazının açısı daraldıkça aydınlattığı mesafe artar. Kameranın görüş açısı ile aynı açıya sahip aydınlatma cihazı seçilmelidir. Siyah ışık olarak adlandırılan 940nm kızılötesi ışık çıplak gözle görünmez. Kameraların çoğu bu dalga boyundaki kızılötesi ışığa, 850nm’ye göre %50 daha az duyarlıdır. Bu dalga boyunda aydınlatma, özellikle gizli aydınlatma gereken yerlerde kullanılmalıdır.
Video Kayıt Sunucusu ve Yönetim Yazılımı
IP kamera sistemlerinde görüntülerin kaydedilmesi, izleyicilere sunulması ve sistemin yönetilmesi için sunucu bilgisayarlar üzerinde çalışan Video Kayıt ve Yönetim Yazılımları kullanılmaktadır. Bu yazılımlar büyük ve dağıtık sistemlerde sunucu-istemci yapısında çalışmaktadır.
Bant genişliği ve işlemci gücü sınırlamaları sebebiyle bir sunucuda en fazla 64 kamera kaydedilebilmektedir. Kayıtlar sunucudaki dahili sabit disklere veya sunucuya bağlı RAID-5 veri korumalı harici SCSI disk ünitelerinde yapılmaktadır. Tasarımda, kamera başına kaydedilecek saniyedeki resim sayısına ve çözünürlüğe göre, sunucu başına kaç kamera atanacağı ve toplam kamera sayısına uygun sunucu sayısı ve gerekli disk kapasitesi belirlenmelidir.
En son teknolojiye sahip IP kamera ve video kodlayıcılar, sunuculara gerek duymadan, Gigabit Ethernet potu ile doğrudan ağa bağlı bulunan iSCSI disk ünitelerine kayıt yapabilmektedir.
Şekil 5. Video Kayıt Sunucusu (NVR) ile SCSI Disk Dizisine Kayıt Sistemi.
Şekil 6. Doğrudan iSCSI Disk Dizisine Kayıt Sistemi [1].
iSCSI kayıt yönteminde, video kayıt yöneticisi adı verilen yazılımlar kulanı-larak toplam disk kapasitesinin en verimli bir şekilde kullanılması sağlanmaktadır. Bu yöntemde, birden fazla iSCSI disk ünitesi tek bir disk havuzu olarak tanımlanmakta, başlangıçta her bir kameraya sabit bir disk alanı verildikten sonra bunu dolduran her bir kameraya ilave 1GB blok disk alanı, bunu da dolduran kameraya her defasında ilave 1GB disk alanı verilmektedir. Bu yazılımların doğrudan kayıt görevi olmadığından sunucu devre dışı kalsa bile kayıtlar birkaç gün daha kesintisiz devam etmektedir.
Video Kayıt Kapasitesi
Video kayıt kapasitesi, iletilen görüntünün harcadığı bant genişliği ile doğru orantılı ve görüntü sıkıştırma biçimi ile doğrudan ilişkilidir. En büyük bant genişliği MJPEG sıkıştırma biçiminde gerekmektedir. MPEG-4 sıkıştırma biçiminde bant genişliği, MJPEG biçiminin göre %70’i, H.264 biçiminde ise MPEG-4’ün %50-70’i seviyesinde olmaktadır.
Gerekli toplam video kayıt kapasitesi,
MJPEG ve MPEG-4/H.264 biçimi için
sırasıyla aşağıdaki formül ile hesaplanabilir:
Video Kayıt Kapasitesi (GB) = Resim Boyutu (KB) x Resim Sayısı (fps) x Kamera Sayısı x Kayıt Süresi (Gün) x 24 x 60 x 60 x Görüntüdeki Hareket Oranı (%)/100 x 1 / 1024 / 1024
Video Kayıt Kapasitesi (GB) = Video Bant Genişliği (Mb/s) x Kamera Sayısı x Kayıt Süresi (Gün) x 24 x 60 x 60 x Görüntüdeki Hareket Oranı (%)/100 x 1/ 1024 Video kayıt kapasitesi, yukarıdaki formül ile hesaplanan değerin en az %20 fazlası olarak alınmalıdır. Video kayıt kapasitesi hesaplanırken, eğer disk ünitesinde RAID-5 veri koruması uygulanırsa disklerden bir tanesinin veri koruması için kullanılacağı ve toplam video kayıt kapasitesinin toplam disk sayısından bir eksik sayıdaki disklerin toplam kapasitesi kadar olacağı göz önüne alınmalıdır. Ses kaydı ve görüntü analizi için meta veri kaydı için gerekli disk alanı da hesaba katılmalıdır.
3. IP VİDEO SİSTEMLERİNDE ALARM YÖNETİMİ VE AKILLI GÖRÜNTÜ İÇERİK ANALİZİ
IP kameralar alarm yönetimine de sahip olduklarından sadece görüntü alma değil aynı zamanda alarm ve otomasyon yeteneklerine de sahiptir. Kamera sayısının çok olduğu büyük sistemleri izlemek için güvenlik personeli sayısının da artması gerekir. Daha az güvenlik görevlisine ihtiyaç duyan akıllı kamera sistemleri son yıllarda gittikçe yaygınlaşmaktadır.
Bu sistemlerde, kamera üzerindeki alarm girişlerine bağlanan alarm algılayıcılarından gelen tetikleme ile veya kameranın canlı görüntü içeriği, görüntü analiz yazılımları tarafından incelenerek, güvenlik bölgesine girilmesi, sahipsiz cisim bırakılması, belirlenen bir yöne göre ters yönde hareket edilmesi, çizilen sanal bir çizginin geçilmesi, aşırı hız yapılması, bir aracın yanlış yerde durması vb. durumlarda kamera üzerinde veya sunucudaki görüntü analiz yazılımında alarm üretilerek güvenlik görevlisi sesli ve görsel olarak uyarılmaktadır. Ayrıca ağa bağlı IP tabanlı giriş-çıkış (I/O) üniteleri kullanılarak otomasyon da yapılabilmektedir.
Alarm Giriş/Çıkış Bağlantısı
IP kameraların üzerinde genellikle en az bir adet alarm algılayıcı girişi ve en az bir adet röle çıkışı bulunmaktadır. Bu giriş çıkışlar yardımıyla sistemdeki algılayıcılardan gelen alarmlara göre ya röle çıkışları üzerinden bir siren veya başka bir uyarıcı tetiklenerek çalıştırılabilir veya alarm sinyali kameradan merkezi yönetim yazılımına iletilerek güvenlik operatörüne alarm mesajı verilir. IP kameralar alarm durumunda belirlenen bir adrese e-posta gönderebilir veya bir ftp sunucusuna alarm anında çektiği resmi gönderebilir.
Videodan Hareket Algılama (VMD)
IP kameralar, görüntüden hareket algılama ve buna göre alarm verebilme yeteneklerine sahiptir, ancak bu çoğunlukla yanlış alarmlara sebep olmaktadır. Bu yüzden akıllı hareket algılama ve nesne algılama yazılımları yaygın olarak talep edilmeye başlanmıştır.
Akıllı Görüntü İçerik Analizi (IVA)
Günümüzde güvenlik kameralarının sayısı arttıkça bunları izlemek için gerekli güvenlik personeli sayısı da artmaktadır. Araştırmalar göstermiştir ki; sadece iki monitörde çok sayıda kamerayı izleyen bir güvenlik görevlisinin 22 dakika sonra dikkatinin %95 dağılmaktadır. Bu durum, kameraların sadece görüntüyü merkeze iletmesinden öte, gördükleri şüpheli durumlara karşı akıllı algoritmalar ile alarm oluşturarak merkeze alarm mesajları da gönderebilmeleri ihtiyacını ortaya çıkarmıştır.
IP kamera ve video kodlayıcıların kendi üzerindeki cihaz yazılımında Akıllı Görüntü İçerik Analiz yazılımı (IVA) ile “uçta akıllı analiz” gittikçe yaygınlaşmaktadır. IP kamerada bu özellik olmadığında görüntü analizi merkezdeki analiz sunucusu üzerinde yapılmaktadır. Analiz sunucusu genelde en fazla 4 veya 8 adet IP kameranın görüntü analizini yapılabilmektedir. Bu da çok sayıda kameradan oluşan sistemlerde sunucu sayısını ve sistem maliyetini arttırmaktadır.
Görüntü içerik analizine (VCA) sahip sistemler aynı zamanda kayıt ve bant genişliği açısından büyük tasarruflar sağlamaktadır. Üstelik istihdam edilmesi gereken güvenlik elemanı sayısını da azaltarak masrafların düşürülmesini sağlamaktadır.
Görüntü analiz algoritmaları gün geçtikçe daha da akıllı özelliklere sahip olmaya devam etmiş ve birkaç yıl öncesindeki nispeten çok daha basit olan Video Hareket Algılama (VMD) sistemlerine göre oldukça ilerleme kaydetmiştir. Akıllı VCA (kısaca IVA), gerçek zamanlı görüntülerdeki şüpheli faaliyetleri ya da alarm durumlarının belirlenmesi için “tanımlanan kuralları” canlı görüntüde sürekli analiz eder. Günümüzdeki IVA algoritmaları, yalnız hareket algılama kapasitesine sahip değil, aynı zamanda sahipsiz cisimlerin, hareket yönünün, hızlarının ve hatta rastgele dolaşma gibi şüpheli davranışların gerçek zamanlı olarak belirlenebilmesini de sağlar.
Akıllı IP Kameralar
En son Video İçerik Analizi algoritmaları ancak günümüzün gelişmiş IP tabanlı CCTV ürünlerinde kullanılmaktadır. Bu algoritmalar IP kamera ve video kodlayıcılar üzerinde bulunmakta ve pahalı sunucu tabanlı çözümlere olan ihtiyacı da ortadan kaldırmaktadır.
Çevresel hava koşullarında meydana gelen değişiklikler VCA sistemlerinin yanlış alarm vermesinin en büyük nedenlerinden biridir. Bu durumu ortadan kaldırmak için VCA algoritmaları sallanan ağaç dalları, yapraklar, bulut hareketleri, gölgeler, yağmur ve kar yağışı gibi durumlarda ortaya çıkabilecek istenmeyen yanlış alarmları önleyen gelişmiş algoritmaları da içermektedir. Algoritma, meydana gelen değişikliklere dinamik olarak adapte olma kapasitesine sahiptir böylece alarm sadece gerçek alarm durumlarında verilir.
Gelişmiş görüntü analiz sistemi kullanıcının, çeşitli alarm parametreleri ile görüntüde bağımsız alarm bölgeleri oluşturabilmesine izin verir. Genellikle, üst üste bindirilmiş ya da farklı parametrelere sahip bölgeler tanımlanabilir. Görüntü içerik analizi algoritması ile her bir alarm bölgesi için; boyut, hız ve yön parametreleri tanımlanabilmektedir. Örneğin park alanını görüntüleyen tek bir kamera ile, araçların hızlarının olması gerekenden yüksek olduğu durumlar veya yönlerinin hatalı olup olmadığı parametre olarak belirlenebilir. Aynı zamanda boyutlarına göre araçların ayırt edilebilmesi için kameraları ayarlamak mümkündür. Bu ayarlar her yönde güvenilir bir şekilde boyut ve hız tespiti yapmak için gerekli olan üç boyutlu kamera perspektif ayarını da içerir. Bu fonksiyon ile alarmlar, belirli bir boyutun altındaki veya üzerindeki cisimler için tetiklenebilmektedir. Örneğin, yalnız motosikletler veya kamyonlar için ya da yalnızca belirli bir hızın altında seyir halinde olan cisimler için (kara yolunda yürüyen yayalar vb.) alarmlar merkeze iletilir. Son zamanlarda geliştirilen algoritmalar renk tanıma özelliğine de sahiptir.
Şüpheli Davranışların Tespiti
Şüpheli davranışı neyin oluşturduğunu %100 belirlemek zordur. Genellikle deneyim ve hatta önseziye başvurulur. Görevli bir polis veya güvenlik görevlisi bu duruma karar verebilir. Ancak bazı davranış biçimleri vardır ki bunlar potansiyel şüpheli davranışlar olarak nitelendirilebilir. Örneğin ters yönde hareket eden araçlar ya da hiçbir geçerli nedeni olmadan sürekli olarak aynı bölge içerisinde başıboş dolaşan kişiler gibi. Gelişmiş VCA algoritmaları ile bu tür davranışları kamera ile tespit edebilmek mümkündür [6].
Şekil 7. Görüntü İçerik Analizine Sahip Bir
Güvenlik İzleme Merkezi
Özellikle havaalanlarında ve diğer ulaşım istasyonlarında artan terör korkusu ile sahipsiz bir bagaj, şüpheye yol açan doğrudan bir nesnedir. Bagajın boyutu bir alarm tetiklemek için kullanılabilir. Duran bir cismi tespit fonksiyonu, örneğin hızlı ilerleyen trafiğe sahip bir otoyolda bir aracın durduğunu belirleyebilir. Buradaki zorluk, şüpheli ve masum durumları birbirinden ayırabilmektir. Birçok yanlış alarmın verilebileceği, çok sayıda insan trafiğinin olduğu olay mahallerinde bu fonksiyonların etkenliği hakkında halen bazı şüpheli yaklaşımlar mevcuttur.
Günümüzde bu tür alarm fonksiyonları için olması daha muhtemel uygulamalar, yasak bölgelerde, müze veya yüksek kaliteli mağazaların önlerinde duran şüpheli araçların belirlenmesidir.
Şekil 8. Akıllı İçerik Analizinde Renk Tanıma Özelliği, Kayıp Nesne Alarmı, Çizgi Geçme ve Yön Algılaması, Perspektif Ölçeklendirmesi, Gece Kızılötesi Aydınlatmalı Ortamda Algılama Örnekleri.
Görüntü içerik analizinin artan oranda kullanıldığı önemli bir alan ise, saldırıya açık olan havaalanı ve endüstriyel tesislerin çevre güvenlik kamera sistemleridir. Aynı zamanda kimyasal, nükleer ve enerji üretim tesisleri ile su pompalama istasyonları gibi diğer saldırıya açık yerlerde de kullanımı yaygınlaşmaktadır. Genelde 5-10 km veya daha uzun çitlerle çevrilmiş bu tesisler, yakın zamana kadar güvenlik için sadece dikenli teller kullanılmaktaydı. Tipik olarak bu tesislerin video kamera sistemi yoktur ve yalnız az sayıda tesis, çevre izlemesi için mikrodalga ya da kızılötesi (IR) tabanlı ihlal sistemlerini kullanmaktadır. Ancak bu sistemler çok fazla sayıda yanlış alarm vermektedirler ve bu nedenle operatörlerin hassasiyetleri gün geçtikçe azalmaktadır. Zamanla sıkıcı bir hal almasından dolayı sistemi kapatma sınırına kadar uzanabildiği de bilinmektedir.
Nesne Sınıflandırma Teknikleri
Gelişmiş görüntü içerik analizi sistemlerine dayanan akıllı gözetimin, güvenlik üzerinde büyük bir etkisi olması beklenmektedir. VCA, şüpheli davranışların otomatik olarak belirlenip görüntüle-nebilmesi için çit boyuna yaklaşan hayvanlar ile muhtemel hırsızların ayırt edilebilmesine olanak sağlamaktadır.
Görüntü analiz algoritmaları, cisim etrafında bir çerçeve tanımlayarak basit olarak cisimlerin belirlenmesine olanak vermektedir. Gelişmiş sınıflandırma özellikleri, bir dizi sınıflandırma parametresi ile cisimleri uzaktan, daha kesin olarak belirlemelerini mümkün kılmaktadır. Bunlar cismin kesin şekli, boyutu, rengi, orijinal hareketi ve bu tür diğer kriterlerdir. Böylece sahipsiz bırakılmış bir paket, gerçekten paket olarak net bir şekilde belirlenebilecektir. Bu yeni algoritmalar, hareket halinde olan cisimlerin daha kesin olarak tespit edilmesini sağlamaktadır. Böylece polisin bir hırsızlık olayına karışan mavi bir firar aracı araması durumunda ekranda hareket halinde olan mavi bir araç görünürse, güvenlik personelinin uyarılması için algoritma içerisindeki arama parametrelerini ayarlamak mümkün olmaktadır.
Kayıtlı Görüntüde Akıllı Arama
Gerçek zamanlı alarm oluşturmanın yanı sıra, sistem tarafından üretilmiş olan dijital veriler olay sonrasında adli delil olarak kullanım için kayıt altına alınır. Kayıtlı görüntülerin aranmasını çabuklaştırmak ve kolaylaştırmak için VCA algoritmaları, video yönetim yazılımlarına entegre edilmektedir. Kayıt ortamına, görüntüler ile otomatik olarak üretilen bir üst veri (metadata) gönderilir. Üst veri, davranış şekilleri, görüntü boyutu, cisimlerin rengi, tarih ve olay zamanı gibi bilgiler ile birkaç anahtar kelimeyi kapsayan bir metin dizisidir. Üst veri dosyaları çok küçüktür ve bu dosyalarda arama yapmak, dijital video dosyalarında arama yapmaktan çok daha kolaydır. Tipik olarak, bir video görüntüsünün, kayıtların saniye saniye izlenerek aranması günler hatta haftalar sürebilir fakat Internet arama motoru tarafından sağlanana benzer arama aktiviteleri ile üst veriyi aramak saniyelerle sınırlıdır.
Sonuç olarak, IP tabanlı kamera güvenlik sistemleri, diğer sistemlerle kolay entegre olabilen sistemler olarak gün geçtikçe daha geniş oranda kullanılmaktadır. Görüntü içerik analizi ise büyük sistemlerin verimliliğine katkı sağlayan vazgeçilmez özellikler olarak önemini arttırmaktadır.
Geleneksel görüntü analiz sistemleri, merkezi bir yere kurulmuş endüstriyel bilgisayar üzerinde bağımsız yazılım olarak uygulanmışlardır. Bu bilgisayarlarda analiz edilecek video ağ üzerinden merkeze iletilmektedir. Bu mimarinin iki belirgin dezavantajı bulunmaktadır. Birincisi, görüntülerin yüksek çözünürlük ile iletimi sırasında bant genişliği üzerinde hatırı sayılır bir yer kaplaması. İkincisi ise, video analizi için bilgisayar tabanlı platformların kullanımı pahalı donanım masraflarını ortaya çıkarmaktadır. Bu kısıtlamalar, yeni nesil IP tabanlı kameralar üzerinde görüntü içerik analizi algoritmaları çalıştırılarak giderile-bilmektedir. VCA algoritmalarının çalıştırılabilmesi için analog kameralara bağlanan video kodlayıcıların gelişmiş işlemci gücü avantajı da kullanılabilir. Bu senaryoda video içeriği analiz edilir, “Tanımlanmış Kurallar” ile kıyaslanır ve alarmlar kamerada üretilir. Bu yaklaşım, ağ üzerindeki trafiği önemli ölçüde azaltır ve VCA yazılımının çalıştırılması için gereken bağımsız bir sunucunun ihtiyacı ve bunun maliyetini ortadan kaldırır.
“Uçta akıllı analiz” ifadesi, BT bilişim dünyasında sıradan bir söz haline gelmiştir. Bir çok önde gelen güvenlik sistemi üreticisi tarafından bu yaklaşım ön planda tutulmaktadır ve gelecekte akıllı gözetim için standart bir mimari haline gelmesi beklenmektedir.
Megapiksel Kameraların Uyarlanması
MEGAPIKSEL GÖRÜNTÜNÜN DOĞRU BİR ŞEKİLDE GÖRÜNTÜLENMESİ, KULLANILAN YAZILIMA BAĞLIDIR.
Megapiksel sunumlarının çoğu, bulutsuz ve aydınlık günlerde açık havada gerçekleştirilmekte ve kristal berraklığında ayrıntılarla sayısız görüntü ortaya koymaktadır. Kapalı ortamlardaki bazı kurulumların da yüksek düzeyde ayrıntı gerektirmesine karşın çoğu alanlarda geniş görüş açısı gerekmemektedir. Ademco Uzak Doğu Satış ve Pazarlama Direktörü Patrick Lim, “Yakın mesafeye bağlı olarak kapalı mekân megapiksel izlemesi daha az etkileyicidir,” diyor ve “Açık havada ise, geniş alanlı izleme, me-gapiksele yönelik en ayırt edici talebi görmektedir,” ifadesinde bulunuyor.
Fazladan aydınlatmaya gereksinim duymalarından dolayı kameraların özelliklerinde belirtilen hassasiyet düzeylerine çok da itibar edilmemelidir. Infinova Pazarlama Başkan Yardımcısı Mark Wilson, “Işığın zayıf olduğu aydınlatma seviyelerinde kamera hassasiyetinin karşılaştırılması söz konusu olduğunda dikkatli olun; bunlar genellikle herhangi bir alandaki ortam aydınlatması değil, sensördeki ışık ile ilgilidir,” diyor. “Sensörde bu ışık seviyelerini elde etmek için alandaki ortam aydınlatmasının birkaç katfazla olması gerekebilir,” diyerek de sözlerine devam ediyor.
ÖLÇEKLENEBİLİRLİK
Yeni cihazların genellikle VMS (video yönetim sistemi) tarafından uyarlanmasına bağlı olarak megapiksel izleme yayılımı göreceli açıdan basittir. Arecont Vision APAC (Asya-Pasifik Ülkeleri) Satış Direktörü Becky Zhou, bir İP sayesinde, tüm video, çift yönlü veri ve PoE dağıtımı için tek yapılı bir kabloya basitçe takıp kurarak bir kamera ekleyip çıkarılabileceğini söylüyor ve “Çoğu durumda, yeni bir ağ uç cihazının tespit edilmesi ile birlikte bir İP adresi otomatik olarak tahsis edilmektedir,” ifadesinde bulunuyor.
Ağ altyapısı, megapiksel kamera yayılımını desteklemek amacıyla büyük ölçekli alanlarda genellikle hazır durumdadır. IQinVision Baş Teknoloji Sorumlusu lan Johnston, “Tüm bilginin aynı Ethernet kabloları üzerinden aktarılması durumunda bir sistemi kolayca ölçekleyebilirsiniz,” diyor. Ayrıca İP merkezli bir tasarım sayesinde güvenlik videosu, VOIP telefon çağrıları, fiziksel giriş kontrol sistemleri ile birlikte konvansiyonel LAN veri trafiğinin tümü aynı ağ üzerinde bir araya getirilmektedir. Bunun sayesinde büyük girişimlere, yatırımlarını tek departmanda odaklama IT ve panel üzerinde büyük miktarda kâr elde etme olanağı sağlanmaktadır.
BANT GENİŞLİĞİ
Ölçeklenebillrlik, ağ üzerinde kaç adet cihazın bulunduğuna bağlıdır. Küçük bir sistem için basitçe bir NVR ve temel devre anahtarı gerekmekte olup bant genişliği bir sorun teşkil etmemekle birlikte daha fazla kamera ile karmaşıklık ortaya çıkmaktadır. Norbain Teknik Direktörü Andrew Pigram, “Kamera sayınız 100’ün üzerine çıktığında ağ bant genişliğini nasıl yöneteceğinizi dikkatli bir şekilde düşünmelisiniz,” diyor ve ekliyor “Bu boyutta sistemler büyük olasılıkla birçok noktada izleme ve kayıt gerektirecektir. Bant genişliğini en alt düzeye indirmek ve bilginin doğru konuma gönderilmesini sağlamak için kamera, çoğul gönderim ve devre protokol çeşitlerini düşünmek durumundasınızdır.”
Kayıt platformlarının tamamının üçüncü parti megapiksel kameralara yönelik H.264 veya MPEG-4 sıkıştırmayı desteklemesine bağlı olarak sıkıştırmanın bant genişliği ve kayıt üzerinde doğrudan etkisi vardır. ViS Security Solutions Güvenlik Geliştirme Müdürü Stephen Moody, “Açıktaki bir adada bulunan bir tesise yönelik olarak, bölgeye uzaktan bağlanmanız durumunda bazı platformlarda kodeklerin hepsi uzak kullanıcı için mevcut değildir,” diye ifade ediyor. “Bant genişliği konusu devreye girmektedir. Uygun trafik akışını elde ettiğinizden emin olmak için ağa öncelik vermekle başlayabilirsiniz. Hizmet uygulamaları kalitesini kullanmak genellikle bunu düzeltir ve kodek’in uzaktan desteklenmesi bile uygulamaya yönelik doğru bant genişliğini sağlar,” diyor.
Ağ üzerindeki ideal trafik akışı, ağ kameralarının durumunun büyük organizasyonlara yönelik televizyon içeriği, dijital sinyal ve telekonferans diğer çevrimiçi hizmetlerinin edilememesi anlamına gelmektedir Moody, “Yeterli bant genişliği yoksa ve kamera H.264 kullanıyorsa görüntü bozulur ve fazla kayıp olur,” diyor ve MPEG sayesinde net bir görüntü akışı elde edileceğini belirtiyor. “H.264 veya MPEG akış sağ-layacaktır fakat ağ üzerinde kurulumun doğru yapılmaması durumunda görüntüde piksel sorunu oluşur, yani görüntü bozulması yaşanır ve görüntüyü kaybedersiniz,” diye vurguluyor.
Zhou ise döşenen kablo mesafelerinin, mevcut veya istenilen bant genişliği kapasitesinin yanı sıra en büyük kurulum değişkeni olduğunu ifade ediyor. Bant genişliği, canlı, düşük çözünürlüklü videoyu telefonlara ve ev bilgisayarlarına iletmeye yönelik üçlü akışı destekleyen birçok megapiksel kamera ile birlikte WAN ve LAN arasında değişkenlik göstermektedir. Speco Technologies Video Proje Yönetim Müdürü Todd Pinnell, ‘Yerel bir ağ üzerinde, megapiksel çözünürlük de dâhil olmak üzere görmek istediğiniz her ne ise görürsünüz,’ diyor. “Fakat bu ağa yüklenebileceklerin bir sınırı bulunmaktadır,” diye de ekliyor.
Megapiksel görüntülerin kırpılması, bant genişliği gereksinimlerini azaltabilir. Johnson, “Bir ağ kamerasını rastgele bir görüntü oranı ile kırpabil- diğinizden dolayı kamerayı gökyüzünü veya hemen önündeki zemini büyük olasılıkla hiç önemsemediğiniz bölgeleri kaydetmeyecek şekilde kurabilirsiniz,” diyor.
DEPOLAMA
Bir bölgede ne kadar çok kamera varsa o kadar çok bant genişliğine ve hafızaya gereksinim duyulur. Lim, “Biz her zaman müşterilerimize, gereksiz kaydı azaltmak için olay odaklı veya akıllı video çalıştırma kullanarak akıllı bir şekilde yatırım yapmalarını tavsiye ediyoruz,” diyor. “Bu aynı zamanda müşterinin depolayıp gözden geçirmek zorunda kaldığı bilgi miktarını da azaltmaktadır,” tespitinde bulunuyor.
Depolama maliyetlerinin düşmesi ile birlikte megapiksel kameraların alım güçlüğünün azalması ise iyi bir husustur. Johnston, “3 terabitlik bir sabit sürücü şu sıralarda perakendede sadece 179 ABD dolarıdır,” diyor ve günümüz fiyatlarına göre bunun neredeyse bedava olduğunu, iki-üç yıl içerisinde ise 3 terabitlerin komik derecede ucuz ve küçük hale geleceğini belirtiyor. Depolamada fazlalık, bazı ,bölgeler için kritiktir ancak tüm VMS’lerde desteklenmemektedir. Pigram, “Yazılıma bakmalı ve daha sonra da doğru PC sunucularını ve uyum sağlayacak depolama donanımını almalısınız,” diyor.
GÖRÜNTÜDE MEGAPİKSEL
Megapiksel görüntüler her zaman doğru görüntü oranlarında değildir ve bu nedenle de görüntülenmeleri ustalık ister. Moody, İnsanların 10 me- gapiksellik kameralar kurdukları; fakat 10 megapiksellik görüntüleri izleyebilecek çalışma konsolu veya monitör içermeyen uygulamalar gördük ki bu da amaca hizmet etmektedir,” diyor. Ayrıca Moody, 10 megapiksellik bir
“YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ KAMERA KURULUMU, GÖRÜNTÜ, DEPOLAMA VE AĞLAR İÇİN PLANLAMANIN YANI SIRA ENTEGRASYON ENGELLERİNİN ÜSTESİNDEN GELMEYİ DE GEREKTİRMEKTEDİR.”
kamera için doğru bir monitör veya çalışma konsolunuz yoksa görüntüde bozulmalar ile karşılaşabileceğinizin altını çiziyor.
Megapiksel görüntünün doğru bir şekilde görüntülenmesi, kullanılan yazılıma bağlıdır. Bazı VMS’ler, kullanıcılara görüntü oranını kamera tipine göre ayarlama olanağı sunmaktadır. Indigo- Vision Proje Yöneticisi Karen McCarrison, “Görüntü birimi doğrudan VMS’yi çalıştıran PC’ye bağlanmakta olup bu nedenle de ortamdan bağımsızdır,” diyor. Aynı zamanda “Kablolarına, PC grafik kartı ve monitör arayüzleri tarafından belirlenmektedir. 4:3 format görüntüde HD video (16:9) izlendiğinde videonun görüntü oranı yazılım sayesinde korunmaktadır. Aynı durum, geniş görüntü oranlı monitörde standart çözünürlük (SD, 4:3) izlendiğinde de geçerlidir,” diye ekliyor.
Video duvarları, daha fazla kamera girdisine bağlı olarak büyük projeler için daha da güçtür. Lim, megapiksel kameraların bazen ayarlara göre çalışmamakta veya tuhaf ayarlarda çalışmakta olduğunu söylüyor ve “Farklı video duvarlarının farklı boyutları bulunduğu için video duvarı üreticileri genellikle güvenlik sistemleri ile yoğun bir şekilde çalışmamaktadır,” diyor.
Analog kameraların görüntü vermesi için sadece takılması yeterliyken; ağ megapiksel videoyu ekrana aktarmak daha karmaşık bir süreç gerektiriyor. Lim; “Daha önceden çalıştığımız bir proje, video duvarının megapiksel videoyu aktarmasına çalışmıştı, fakat bozuldu ve görüntü gelmedi,” diyor. Bu nedenle Lim’e göre “İP akışlarını aktarmak daha kolay; fakat yazılımın uyarlanması o kadar kolay değildir. Video duvarının bu akış için şifre çözücüsü bulunmayabilir.”
Güvenlik VMS paketlerinin megapiksel kameralar için mevcut çeşitli çözünürlükleri desteklemesi ve uygun bir şekilde görüntülemesi gerekecektir. McCarrison, kamera sinyaline bağlı olarak görüntü oranının korunabileceğini veya gerekli olan yerde siyah çizgiler görüntüleyebileceğini dile getirmektedir. Bir diğer seçenek, VMS’de görüntüyü genişletmek veya sıkıştırmaktır ki bu uygulama da imajın görüntü oranını kaybettirmektedir.
ENTEGRASYON
Megapiksel kameraların pek çok özelliği bulunmaktadır, fakat birleştirilmiş platformlarda güvenlik yönetim sistemleri ile ancak birkaçı gerçek anlamda çalışmaktadır. Moody, “Alarm l/O’ları veya ses ile oldukça yanıltıcıdır; hoparlörlere bağlanabileceğinizi veya çevre izinsiz giriş tespit sistemlerini kamera l/O’su ile birleştirebileceğinizi düşünseniz de VMS ile entegre oldukça güçtür,” diyor. Özellikle üçüncü-parti kamera uygulamaları olmak üzere, kamera uygulamalarının hepsi desteklenmemektedir.
ONVIF ve diğer standartlar, birlikte- çalışabilirlik açısından uzun vadede iyidir, fakat yine de sistemlerin %100 açık olması gerekmektedir. Pigram, “Hâlihazırda ONVIF, kameradan doğrudan canlı izleme ile sınırlıdır,” diyerek “Yeniden oynatma ve videonun kaydedildiği yerden geri çağırılması ileride ele alınacaktır,” ifadesinde bulunuyor. Basler Baş Proje Yöneticisi Gerrit Schreiber ise, “Son kullanıcı veya müşteri, bir ONVIF kameranın doğrudan çalışmasını beklemektedir, fakat hayal kırıklığına uğrayacaklardır. Birçok teklifte ONVIF’in bir zorunluluk olduğunu göreceksiniz, fakat ONVIF’i hiç kullanılmamalıdır,” diyor.
Özellikle PTZ servisi olmak üzere, 1.01 ve 1.02 versiyonları arasında ONVIF tam olarak uyumlu olmasa da hangi versiyonu destekledikleri her bir üyenin kendisine bağlıdır. Bosch Security Systems CCTV Proje Yöneticisi Sachin Khanna, “ONVIF, videonun nasıl şifre- lenmesi gerektiğini belirlememektedir,” diyor. Ayrıca “ONVIF, bir ağ kamerasından veya bir İP şifreleyicisinden bir video akışının nasıl kurulup elde edileceğine yönelik kontrol protokolünü belirlemektedir,” diye ekliyor.
Yeni video cihazlarının çoğu, ONVIF, PSIA veya her ikisi için temel desteğe sahiptir. Johnston’a göre önümüzdeki senelerde kazanan doğal olarak ortaya çıkacaktır, fakat bu arada, içinden seçim yapılacak teknik özelliğin 50 tane yerine iki tane olması tercih edilmektedir.
“MEGAPİKSEL KAMERALAR, OPERATÖRLERİN, OTOMOBİL PLAKALARI GİBİ İNCE AYRINTILARI UZAK MESAFEDEN OKUYABİLMELERİNE, OTOMOBİLDEKİ SÜRÜCÜNÜN YÜZÜNÜ GÖREBİLMELERİNE, BİR OYUN KÂĞIDININ CİNSİNİ OKUYABİLMELERİNE OLANAK SAĞLAYAN TAZE, AYRINTILI GÖRÜNTÜLER SUNMAKTADIR.”
UYGULAMALAR
Megapiksel kameralar tarafından sunulan ayrıntı, geniş bir uygulama yelpazesi için uygundur. Zhou, “Megapiksel kameralar, operatörlerin, otomobil pla-, kaları gibi ince ayrıntıları uzak mesafeden okuyabilmelerine, otomobildeki sürücünün yüzünü görebilmelerine, bir oyun kâğıdının cinsini okuyabilmelerine veya oyun uygulamalarında veya PoS’ta kullanılan para cinsini görebil-melerine olanak sağlayan taze, ayrıntılı görüntüler sunmaktadır,” diyor. Ayrıca, “Bu özellikler, gerek güvenlik merkezli gerekse iş ve perakende gibi alanlardaki süreç yönetimi uygulamaları olmak üzere alışveriş alışkanlıkları, kalite kontrol ve otomatik üretim, tıbbi uygulamalar vb. gibi sayısız uygulama için uygundur,” diyerek görüşlerini ifade ediyor. Akıllı telefonların uygulamalar için daha açık hale gelmesi gibi ağ kameraları da yeni kullanıcılara açılmaktadır. Johnston, “Uygulama kodlarını doğrudan kameraya yerleştirebilmeleri için kamerayı ortaklarımıza açıyoruz,” diyor ve “Halihazırda en popüler görüşler, entegre analitik ve ağ çökme sistemlerine yönelik yerel kayıt olmuştur. Sistem olgunlaştıkça ve güvenlik endüstrisine yönelik uygulama pazarı geliştikçe heyecan verici pek çok olasılık yakında ortaya çıkacaktır,” ifadesinde bulunuyor.
MEGAPİKSELİN ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ
Megapiksel kameraların özellikleri, daha yaygın bir hale gelmeleri ile birlikte, projeler için daha sık bir şekilde belirlenmektedir. Bununla beraber, bazı beklentiler, gerçek ile fantezi arasındaki uçurum nedeniyle teknolojinin günümüzde sunabildiğinin çok ötesine geçmektedir. Lim, “En iyi kalitede saniyede 25 kare kayıt yapan ve 500 gigabitlik bir sabit sürücüye depolama yapan 3 megapiksellik kameraların istendiği yazılı bir teknik şartname gördük,” diyor. “Hafızanın 3 aya kadar arşivleme yapması isteniyordu. En yüksek çözünürlükte saniyede 25 kare kayıt yapan 20 adet 3 megapiksellik kameramız olursa, 500 gigabitlik alan en fazla yarım saatte dolar. Durum şudur ki saniyede 25 karede 3 megapik- selin ne kadar büyük olduğunu danışmanlar da dâhil olmak üzere pek çok kişi anlamamaktadır.”
Eski bir kurulumcu olan ve a&s dergileri Başdanışmanı Alf Chang, çözüm noktasından bakıldığında, megapiksel kameraların kullanılmasına arka-uç görüntü ve depolama birimlerinin yükseltilmesinin dahil olduğunu ifade etmektedir. Megapiksel kameraların kurulması, tam bir donanım yükseltilmesi gerektiriyorsa IP’ye geçiş birçok engelle karşı karşıyadır.
Sistem özellikleri konusunda yaygın bir şikâyet, insanların bazen A&S ve diğer ürün belgelerinden sözcükleri kes-yapıştır yapmalarıdır. Pigram, “Bu, asla tanımlandığı gibi çalışmayacak veya oldukça yetersiz kalacak gerçek dışı bir sistem yaratmaktadır,” diyor. “Normal kes-yapıştır işi, müşterilerin ne istediğini gerçekten anlamak ve kötü bir yapboz oyunu gibi bir sistem oluşturmak değildir,” ifadesinde bulunuyor. Christensson, işin özünün, sadece veri kâğıtlarına bakmayıp, aynı zamanda özellikle kare eksilmesi olmadan sabit kare oranı ve hareketli, zayıf ışıklı idare söz konusu olduğunda kameranın kullanıcı gereksinimlerine uygun olup olmadığının hesaplanması olduğunu dile getiriyor.
Bazı kullanıcılar, 1 veya 2’ye göre 10 megapikselin daha iyi olduğunu varsaymaktadırlar, fakat lens ve depolama ile ilgili genel sorunları göz önüne almamaktadırlar. Schreiber, “Saniyede 30 kare gerçek-zamanlı istemektedirler, bu beklentiler karşılanamaz,” diyor ve ekliyor: “İyi eğitimli bir entegratörünüz varsa neyin mümkün olduğunu bilecek ve son kullanıcı ile iletişim kuracaktır. Fakat yine de örneğin hiç ışık olmadan görmek veya duvarların arkasına bakmak gibi kimi gülünç talepler bulunmaktadır.”
CSI (Polisiye) ETKİSİ
Büyük oranda görüyor olmasına karşın megapikselin bazı kısıtlılıkları da bulunmaktadır. StarDot Technologies Proje Yöneticisi Vance Kozik, “Kullanıcılar, Hollyvvood’un ‘CSB veya ‘Görevimiz Tehlikelerinde kötü adamlara zum yapıldığını izlemektedirler,” diyor ve “Fakat bir kamera, 500 metreden bir otomobilin kamerasını okuyamaz. Hollywood, henüz gerçekleştirilemeyecek bir şeyi sunmaktadır,” diye önemli bir noktaya dikkat çekiyor.
Kozik, 5 megapiksellik bir kameranın, 15 D1 kamerasının çözünürlüğüne eşitken bunun, kullanıcıların dijital olarak yarım mil uzaklıktan zum yapıp bir yüzü tanıyabilecekleri anlamına gelmediğini sözlerine ekliyor.
Hollywood polis müfettişlerinin kötü adamları yansımalardan veya uzak mesafelerden teşhis etmeleri ile birlikte kullanıcıların megapikselden beklentileri de artmıştır.
Schreiber, “Bu pazar, tüketiciye yakındır,” diyor. “Çoğu yüksek eğitimli veya mühendislik dalında değildir. Televizyona bakıp ‘CSI Miami izlediklerinde polisin 1 kilometreden bir otomobili teşhis ettiklerini göreceklerdir. Bu aldatmacadır, fakat televizyonun ve filmlerin aldatmacası, endüstri beklentilerine kaymıştır,” tespitinde bulunuyor.
Megapiksel bir kamera, beş km. uzaklıktan bir teröristi tespit edemese de işlemdeki artış ve daha iyi aydınlatma, görüntü yakalamayı geliştirmiştir. Daha net görüntünün yanı sıra daha kesin ve daha iyi analitik sunan daha hızlı işlemciler ile birlikte teknoloji, gerçek ile fanteziyi birbirine yakınlaştırmaktadır. Yüksek çözünürlüklü kamera kurulumu, görüntü, depolama ve ağlar için planlamanın yanı sıra entegrasyon engellerinin üstesinden gelmeyi de gerektirmektedir. Ekstra hazırlık ve kavrama, somut megapiksel kamera performansının sağlanmasında büyük katkı sunacaktır.
Ip Cctv Kayıt Güvenliğinde Yeni Çözüm:
March Networks tarafından geliştirilen “Shadow ArchiveTM – Gölge Arşiv” yüksek maliyetlere katlanmayı gerektirmeksizin İP CCTV sisteminizin kayıt güvenirliğini yükseltme imkânı sunmaktadır. Shadow ArchiveTM, İP video sistemlerinin önemli özelliklerinden biri olan ölçeklenebilir merkezi kayıt imkânını uç elemanlarda hata toleransı yüksek dağıtılmış yedekleme ile birleştirmektedir.
İP CCTV sistemlerinih.güvenirliği klasik DVR tabanlı sistemlere göre daha düşük değildir. Ancak dikkat edilmesi gerekli en önemli kriter, uç elemanları ile kayıt cihazları arasında dijital veri olarak video akışını sağlayan network altyapısının ayakta kalmasıdır. “Network Availability” olarak andığımız bu gereksinim, sistemin belli bir zaman dilimi içinde operasyonel olarak faal olmasını sağlayacak tasarım ve uygulama kurallarının gerçekleştirilmesi durumunda sağlanabilir. Sistem güvenliğini tehlikeye atan sadece network’te yaşanacak kesintiler değildir. Merkezi kayıt cihazlarında (server ve veri depolama üniteleri) veya enerji beslemesinde oluşacak problemler de aynı sonuçları doğurmaktadır.
Shadow ArchiveTM benzer diğer sistemlerden farklı olarak uç cihazları (kamera/enkoder) ile kayıt serverleri arasında önceden tanımlanmış kuralları kullanarak merkezi ve lokal kayıtların senkronizasyonunu yapmaktadır. Yukarıda saydığımız video kayıplarına neden olan hatalardan birinin meydana gelmesi durumunda cihazlar üzerinde yapılan kayıtlar hata sebebi ortadan kalktığında senkronize edilerek merkezi kayıtları tamamlamaktadır.
Birçok üretici İP kameralarda dâhili olarak kayıt fonksiyonu özelliğini sunmaktadır. Ancak bu kameralar hafıza kartları (SD kart] takılabilen pasif cihazlardır. Bunların birçoğundaki kayıtlara ulaşmak için, kayıtların yapıldığı hafıza kartının çıkarılarak başka bir araç kullanılarak izlenmesi gerekmektedir. Örneğin serverde yaşanan teknik bir hatadan dolayı sistemin birkaç saat kapalı kalması durumunda kameralarda yapılacak kayıtlara ulaşmak için sisteme bağlı her kamerayı teker teker dolaşıp SD kartları toplamak çok da pratik bir yöntem değildir. Diğer bazı üreticiler bu kayıtlara ulaşımı network üzerinden sağlamayı mümkün kılmışlarsa da başka bir yazılım kullanarak teker teker yapılacak manuel bir işlem çok sayıda kameranın bulunduğu sistemler için çok pratik bulunmamaktadır. Shadow ArchiveTM ise ne başka bir yazılıma ihtiyaç duymakta ne de işlemlerin operatör yardımıyla yapılmasını gerektirmektedir.
Daha yeni bazı sistemlerde bu işlem otomatik olarak yapılabiliyor olsa da özellikle kesintinin uzun sürdüğü veya kamera sayısının yüksek olduğu sistemlerde sanıldığı kadar problemsiz ve kolaylıkla hayata geçirilememek- tedir. Bu nedenledir ki birçok üretici bu fonksiyona sahip olmakla beraber uygulamadaki sıkıntılardan dolayı kameralar üzerinde yapılan kayıtlardan kaçınmaktadır.
March Networks video yönetim sistemi VMS, hata giderilip sistem eski haline döndüğünde ilgili kameralardaki hafıza kartlarına otomatik olarak ulaşarak çok iyi tanımlanmış kurallara bağlı olarak senkronizasyonu yapmakta ve eksik kayıtları tamamlamaktadır. Shadow ArchiveTM bu işlem sırasında yükselen network trafiği nedeniyle oluşabilecek darboğazları aşmak için geliştirilmiştir.
Tablo 1 ‘de Network Availability kriterine göre down time sürelerinin karşılaştırılması görülmektedir. Örneğin yüzde 99,9 ayakta kalma özelliğine sahip bir network’te bile aylık 43,2 dakikalık bir kesinti olağan karşılanmaktadır. Bunun CCTV sisteminde oluşması durumunda ise her ay 43,2 dakikalık kayıt yapılamayacaktır.
Video kayıplarının kabul edilemez olduğu bankacılık, ulaşım, şehir ve kritik tesislerin güvenliği, müzeler, kumarhaneler gibi uygulamalarda March Networks ve Shadow ArchiveTM sistemlerinizdeki önemli bir açığı kapatacaktır.
ALINTIDIR.