Lisanslar Hakkında Microsoft
Lisanslar Hakkında ( Microsoft )
Alınan kutu ürünün, orijinal olup olmadığını anlamak için dikkat edilmesi gereken özellikler şunlardır;
Kutu üzerinde mutlaka Orijinallik Sertifikası (Certificate of Authenticity) etiketi bulunmalıdır. Bu etiket üzerinde yer alan mor renkli kare şekil, sıcağa duyarlı olup üzerine dokunulduğu zaman renk değiştirir.
Kutu içinde mutlaka 1 adet Son Kullanıcı Lisans Sözleşmesi (End User License Agreement – EULA) olmalıdır.
Yeni ürünlerde, kutu içinde bulunan CD üzerinde özel hologram bulunmaktadır. CD ışığa doğru hafifçe çevrilirse CD üzerinde ürünün adı ve ürün resmi görülebilir.
Kutu içinde bir adet Kayıt Kartı ve ürün kitabı olmalıdır.
Alınan kutu ürünün, lisanslı olduğunukanıtlamak için aşağıda tanımlı belgelerin saklanması gerekmektedir;
Son Kullanıcı Lisans Sözleşmesi (EULA)
Ürün faturasının bir kopyası
Not: Ürün kutusu ya da CD’si tek başına lisans olarak geçerli değildir.
Bu ürünler, bilgisayar firmalarına yeni PC’lerle birlikte önceden yüklenmesi için sunulmaktadır. Yeni alınan PC’ler, üzerinde işletim sistemi (örn. Windows XP) kurulu olarak gelir. Yüklü olan programın kanunen lisanslı olabilmesi için, mutlaka üzerinde OEM lisansı olmalıdır. Aynı lisans birden fazla PC’ de kullanılamaz.
OEM Lisansı sadece yüklü olduğu PC’ye aittir. Kişiye yada kuruluşa ait olmadığı için, her yeni PC için ayrı bir OEM lisansı alınması gerekir.
Hangi durumda OEM lisansı alınmalıdır?
Yeni bir PC alırken OEM lisansı satın almak, önemli bir fiyat avantajı sağlamaktadır. Ayrıca, lisansı olmayan bir PC’ye yeni bir donanım satın alınırken de (sabit disk, bellek, işlemci gibi)-yalnızca işletim sistemleri için -OEM lisans satın alınabilir.
OEM lisans alırken nelere dikkat edilmelidir?
Alınan OEM ürününün orüjinal olup olmadığını anlamak için dikkat edilmsi gereken özellikler şunlardır:
PC kasasında mutlaka Orjinallik Sertifikası etiketi bulunmalıdır. Bu etiket gerek kullanıcılara gerekse PC üreticilerinin kendilerine, yazılımların yasal olduğu yolunda güvence verir. Bu etiketin orijinal olup olmadığı, etiket üzerinde bulunan tel bantlardaki “Microsoft” ve “Genuine” yazılarından anlaşılabilir. Ayrıca etiketin orta kısmında ürün adı ve ürün anahtar numarası (key number) ile renk değiştiren Microsoft logosu bulunmalıdır.
Ürünler için OEM lisans ile birlikte, ayrıca 1 adet ürün CD’si verilmektedir. Hangi ürünle birlikte CD verildiğini öğrenmek için,http://www.microsoft.co…cy/howtotel/how/coa.asp adresine bakabilirsiniz.
Alınan OEM ürününün lisanslı olduğunu kanıtlamak için, aşağıda tanımlı belgelerin saklanması gerekmektedir.
Orijinallik Sertifikası (Certificate of Authenticity)
Ürün faturasının kopyası
OEM Lisansı yeni bir PC ile alınabilir.
OEM işletim sistemleri (Windows) ve Small Business Server 2000 herhangi bir bilgisayar donanımı ile alınabilir. İşletim sistemlerinde, çoklu alım geçerli olan OPEN lisanslarının kaldırılması nedeniyle bu şekilde bir lisanslamaya izin verilmektedir.
OEM Uygulama programları (Microsoft Office Small Business gibi), ancak yeni bir PC ile alınabilir.Bu duruma uyulmaması durumunda alınan lisans geçersiz hale gelir.
Office Small Business ürünü yeni bir PC ile alındığında, kutu Office Standard ürününe göre önemli bir fiyat avantajı sağlamaktadır.
Open Lisanslama: İsme Özel Lisanslama
pc sayısı iki ve daha fazla olan firmalar için en uygun lisanslama çözümüdür. Open lisanslama sayesinde, birden fazla bilgisayara aynı CD’ den yükleme yapılabilirken, hem maliyetten, hem de lisans yönetimi için harcanan zamandan tasarruf sağlanır.
Open lisanslamanın Open Business ve Open Volume olarak iki ayrı çeşidi vardır. Open Lisans sadece alımı yapan firmaya ait ve isme özel bir belgedir, satılamaz.
İşleyiş
Öncelikle ihtiyaç duyulan ürün adedi belirlenir.
İhtiyaç duyulan lisanslar, ilgili Microsoft bayiine bildirilir
Bayi firmanın lisans talebini yetkili Microsoft Dağıtıcısına (Distribütör) iletir.
Distribütör lisans için doğrudan İrlanda’ daki Microsoft Operasyon Merkez’ine siparişi bildirir.
Yurtdışından gelen lisanslar önce distribütöre, sonra da bayiye ulaşır.
Alınan lisanslarla ilgili olarak, firmaya, üzerinde istenen ürün adları ve adetlerinin bulunduğu Open License anlaşması, faturasıyla birlikte gönderilir.
Open ile lisanslanan ürünlerin PC’lere yüklenebilmesi için, o ürünün CD’sine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu CD’ler firmalar tarafından ayrıca satın alnmalıdır.
Firma, Open lisans üzerinde yazan adetten fazla lisansı, kuruluşundaki PC’lere hem teknik hem de lisanslama kuralları açısından yükleyemez.
Open lisanslaması yapılırken nelere dikkat edilmelidir?
Kuruluş daha önce bir Open lisanslama yapmış ve belli avantajlar kazanmışsa, bu avantajı 2 sene boyunca devam ettirme hakkı vardır. Bunun için önce mevcut lisans anlaşmalarının kontrol edilmesi gerekmektedir.
Firma adına düzenlenmiş olan Open Lisans belgesi üzerinde, firmanın adı, adetleri ve kullanılan dilin doğruluğu kontrol edilmelidir.
Open Lisans belgesi üzerinde, mutlaka Orijinallik Sertifikası bulunmalıdır.
Herhangi bir kontrolde, lisans ibraz etmek için, Open Lisans belgesi mutlaka saklanmalıdır.
Open Business
En az 2 PC’si olan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler için lisanslama konusunda en uygun çözümdür.
Herhangi bir Microsoft ürünü veya ürünlerinde en az 5 lisans alınması
Örneğin Office için, kutu fiyatına göre %22’ye varan indirim olanağı
2 yıl içinde tekrar spariş durumunda satın alınan tek lisans için bile aynı fiyat avantajının sağlanması
Open Volume
75-1000 PC’ye sahip Orta ve Küçük Ölçekli İşletmeler için lisanslama konusunda en uygun çözüm
Şirket 75-1000 PC’ye sahipse, örneğin Office ürünü için, kutu ürün fiyatına oranla %26 ile %32 arasında fiyat indirimi sağlar.
Ürünlerin puanlarına göre iki ayrı indirim seviyesi vardır.
Open Volume B (150-499 puan)
Open Volume C (500 puan üstü)
Microsoft Volume programında 3 ayrı havuz bulunmaktadır
Sistem Ürünleri Havuzu
Uygulama Ürünleri Havuzu
Sunucu Ürünleri Havuzu
Aynı ürün havuzundan satın alınan tüm lisanslar birbirine eklenerek daha uygun bir fiyat seviyesine erişir. Open Volume fiyat seviyesi lisans sayısı değil, sipariş edilen lisansların “birim puanı” üzerinden hesaplanır. Her bir lisans en az bir puan olmak üzere birim değerlere sahiptir. Word, Excel gibi bireysel uygulama ürünlerinin puanı genellikle bir, Office uygulama paketlerinin, çoğu masaüstü sistem ürünlerinin ve yükseltimlerinin puanı ikidir. Sunucu ürünlerinin puanı ise daha yüksektir.
Belirli dönemlerde Open Lisansı taksitle satılmaktadır. Bu konuda bilgi almak için dağıtıcınızla görüşebilir veya www.microsoft.com/turkiye/partnersitesinden daha fazla bilgi alabilirsiniz
Open Üyelik Anlaşması – OSL
Microsoft OPEN Üyelik Anlaşması (OSL), firmaların 3 yıl boyunca kira ödeyerek, Microsoft ürünlerini kullanabileceği bir anlaşma biçimidir.
Bu lisanslama modeli, firmaların aşağıda tanımlanmış olan Microsoft ürünlerinden hepsini veya içlerinden tercih ettiklerini, 3 yıl boyunca kira bedeli ödeyerek kullanma hakkına sahip olmalarını sağlamaktadır.
Microsoft Office Professional
Microsoft Windows Professional Upgrade (sadece sürüm yükseltim lisansı)
Microsoft Core CAL Kullanıcı Erişim Lisansları)
Bu 3 ürünü birden kiralayan müşteriler “platform” olarak kiralamış olurlar. Eğer sadece herhangi birini kiralar ise o zaman “component” olarak kiralamış olur.
Anlaşmayı imzalayan firma, anlaşma süresi boyunca,bu ürünlerin en son sürümünü kullanma hakkına sahip olur.
Bu modelin ana başlıkları:
Firmanın, anlaşmayı en az 10 PC ile yapması gerekmektedir.
Ödemeler anlaşmanın yapıldığı tarihte 1.yıl , 2.yıl ve 3.yıl ödemesi olmak üzere 3 ayrı zamanda yapılmaktadır.
Anlaşmayı imzalayan firmalar, 3 yıl boyunca, yukarıda tanımlı ürünlerin çıkacak yeni sürümlerini ücretsiz olarak kullanma hakkına sahip olurlar.
Anlaşma firmaların mevcut PC’lerinin tümü dahil edilerek yapılır.
OSL’de kiralama bedelleri için üç farklı seviyede fiyat seçeneği bulunmaktadır. Bunlar;
Level A: 10-49 PC için geçerlidir
Level B: 50-249 PC için geçerlidir
Level C: 250 ve üstü PC için geçerlidir
Müşteri bu ürünleri anlaşmanın başında yada ilerleyen herhangi bir dönemde sipariş edebilir (Eğer ilk yılın 6. ayında sipariş eder ise bütün senenin kiralama bedelini öder).
3 değişik fiyat Level’ı bulunmaktadır.
Platform olarak anlaşma yapan müşteriler (OSL kapsamındaki ürünlerin üçünü de alan müşteriler), level’ları ne ise ek ürünler için de OSL fiyat listesinde aynı level üzerinden alım yapılır
Component olarak anlaşma yapan, üye olmadıkları ürün havuzu için ek ürün almak istelerse, Level A’dan alım yaparlar.
Avantajları
Diğer lisans programlarına göre fiyat avantajı
Önceden planlanmış ve onaylanmış yazılım lisans bütçesi
Sisteme yeni dahil olacak PC’ler için basit ödeme planı
Lisans envanterinin kolay yönetimi
Telefon ile ürün desteği (Windows ve Office için)
Anlaşma süresince, yeni çıkacak ürünleri ücretsiz güncelleme hakkına sahip olma
Open üyelik bedelini masraf olarak gösterme olanağı
Ek ürünler
OSL anlaşması dışındaki ürünler, yıllık kiralama sistemi üzerine kullanılabilir (Belirlenmiş server ve uygulama ürünleri için geçerlidir).
Güncel lisanslara sahip olan kullanıcılar
Güncel veya bir önceki ürün sürümüne sahip kullanıcılara, sadece ilk yıl için geçerli olmak üzere, kira bedelinin ilk yılki değeri üzerinden %50 indirim uygulanacaktır. Bu indirime Güncel PC indirimi adı verilmektedir. Ek ürünlere Güncel PC indirimi yapılmaz.
İşleyiş
Anlaşma metni, alıcı firma tarafından onaylandıktan sonra bayiye teslim edilir.
Bu anlaşma önce distribütöre, daha sonra da onaylanmak üzere Microsoft’a gönderilir . Microsoft’a bir kopya anlaşma, Microsoft’un kayıtlarında tutulmak üzere gönderilmelidir.
Eğer firma tamamlanmış bir anlaşmaya sahip olmak istiyorsa bunun kopyası Microsoft’a gönderilmeden önce alınmalıdır.
Anlaşma, Microsoft tarafından onaylandıktan sonra firmaya Hoşgeldin e-mail’i ve Kiti gönderilir. Bu mektupta anlaşmanın kabul edildiği bildirilerek, anlaşmanın sona erme tarihi belirtilir. Hoşgeldin Kiti, en fazla iki dilde olmak üzere, ürün CD’lerini içerir. Ürünlerin dili ve CD sayısı, anlaşma üzerinde belirtilir.
Windows ve Office ürünlerinde sürüm değişiklikleri olduğunda, yani yeni sürümler çıktığında, firmaya anlaşma ile ilgili CD’ler gönderilir.
Yıllık ödemeler, anlaşma tarihi ile takip eden yılların başında yapılır. Her yıl sonunda, o yıl sisteme dahil edilen PC’ler için de ödeme miktarı belirlenir.
Anlaşmanın sona erdiği tarihte, firmanın üç seçeneği bulunmaktadır:
Anlaşmayı 1 yada 3 yıl için yenilemek
Anlaşma ile kullanılan yazılım lisanslarını satın almak
Anlaşma ile kullanılan yazılım lisanslarını bilgisayarlarda silmek veya farklı bir lisans anlaşması satın almak
Yazılım Güvencesi – SA
Microsoft’un bütün yazılım güncelleme ve yükseltme lisansları 1 Ekim 2001 tarihi itibariyle, yerini “Yazılım Güvencesi Lisansı’na (Software Assurance-SA) bıraktı. Yazılım Güvencesi Lisansı, bir defaya mahsus ürün güncelleme hakkı veren Sürüm Güncelleme (VUP), Ürün Güncelleme (PUP), Rekabetçi Güncelleme (CUP) lisanslarını tek bir lisansta birleştirerek, anlaşma döneminiz boyunca çıkacak en son versiyona geçiş hakkını sağlamaktadır.
Yazılım güvencesi lisansıyla
Plan ve Bütçeleme Kolaylığı: Yazılım Güvencesi Lisansı, söz konusu Microsoft ürününe ilişkin, anlaşma döneminiz içinde çıkacak en son sürümü yenileme hakkını verir. Lisans ve Yazılım Güvencesi Paketi (L&SA) fiyatları sipariş sırasında belirlendiğinden, Open anlaşmanız döneminde yazılım güncelleme lisanslarını daha kolay bütçelersiniz.
Esneklik: Yazılım Güvencesi Lisansına, sahip olduğunuz yazılımı ve anlaşma döneminizden çıkan yani bir sürümünü istediğiniz zaman yükleyebilirsiniz.
Zamandan ve Maliyetten Tasarruf: Kullandığınız ürünleri yükseltmek istediğinizde, gerekli olan lisans için bütçe onayı alma, çeşitli döküman hazırlığı, lisansların takibi gibi ek işleriniz ve maliyetleriniz azalır.
Select ya da Open lisanslama anlaşmanız kapsamında aldığınız Lisans ve Yazılım Güvencesi paketiyle (L&SA), ürünün anlaşma döneminiz boyunca piyasaya çıkacak en son sürümünü kullanma olanağına kavuşursunuz. Yazılım Güvencesi Lisansı ve bu lisans ile elde edilecek avantajlar, Kurumsal Anlaşma 6.0 ve Kurumsal Üyelik Anlaşması 6.0 içine otomatik olarak dahil edilmiştir.
Microsoft ürünlerine ilişkin lisanslarınız güncel ise 31 Temmuz 2002 tarihine kadar sadece Yazılım Güvencesi Lisansı alarak, bu ürünlerin anlaşma döneminizde çıkacak son sürümlerini kullanma hakkı elde edersiniz.
Yazılım Güvencesi Lisansı ile sahip olduğunuz yazılımın son versiyonunu kullanma hakkını, lisanslama anlaşmanız sona erdikten sonra, 90 gün içinde başlatacağınız yeni lisanslama programı kapsamında alacağınız Yazılım Güncelleme Lisansı ile canlı tutabilirsiniz.
1 Ekim 2001 itibariyle güncel lisansı bulunmayan müşterilerimizin yeni sürüme geçiş için, Lisans veYazılım Güvencesi Paketi ya da lisans almaları gerekmektedir.
Microsoft İşletim Sistemi ya da Server ürünleri için kutu ürün ya da OEM lisans alan müşterilerimiz, bu lisansları için, alım yaptıkları tarihten itibaren 90 gün içinde Yazılım Güvencesi Lisansı alınmazsa, bu ürünleri upgrade etmek istediklerinde, yeni lisans ya da Lisans ve Yazılım Güvencesi Paketi L&SA almaları gerekmektedir.
Yazılım Güvencesi Lisansı alımı ve özel durumlar
1 Ekim 2001-31 Temmuz 2002 lansman dönemi içinde, güncel ürünler için Ekim 2001 ürün listesi geçerlidir. Bu listede bulunmayan ürünler, güncel ürün kabul edilmemektedir. Bu dönemden sonra aylık ürün listeleri geçerli olacaktır. Microsoft’un Ev ürünleri Windows 98 vb.), güncel ürünler kapsamında değerlendirilmemektedir.
İSTİSNA: Office 2000 ve Windows 2000 Pro lisansları da güncel lisans olarak kabul edilmektedir.
OEM ve Kutu Windows 2000 Pro ve Server ürünleri için 31 Temmuz 2002 tarihine kadar, sadece Yazılım Güvencesi Lisansı (SA) alınabilir.
Uygulama havuzundaki OEM ve Kutu Office ürünler için Yazılım Güvencesi Lisansı alınamaz.
VUP Lisansı sadece Small Business Server 2000 ürünü için devam etmektedir. SBS 2000 ürünü için lisans ve yazılım güvencesi de satın alınabilir.
OPEN Lisanslama modelinde , Yazılım Güvencesi Lisans, ait olduğu ürünün puanına eş değerdedir. (Örn; Office XP 2 puan – Office XP SA lisansı 2 puandır).
Akademik Lisanslama
Microsoft Akademik sürümleri, eğitim kuruluşlarının en yoğun olarak kullandıkları Microsoft ürünlerinin, “Academic Edition” (AE) adı altında özel olarak paketlenmiş şeklidir. Sadece eğitim kurumlarına satılabilen bu ürünler, özellik ya da içerik olarak, piyasada akademik kulllanım dışında kalan kullanıcılara satılan ürünler ile aynıdır. Yaklaşık %50 ile %80 arasında değişen oranlarla indirimli olarak satılan Akademik sürümlerin kutusunda, “Academic Edition” ya da ” Eğitim Kurumları içindir. Ticari ortamda kullanılamaz” ibareleri açıkça belirtilmektedir.
Kimler akademik kullanıcı olabilir?
Anaokullarından Üniversitelere kadar tüm eğitim kuruluşları Microsoft Akademik sürümlerini kullanabilirler. MEB ve YÖK tanınan tüm okul öncesi, ilköğretim, lise ve yükseköğretim kurumları, özel kurslar, dersaneler, Halk Eğitim Merkezleri, kütüphaneler, müzeler akademik lisanslamadan yararlanan kurumların başında gelir.
Microsoft akademik sürümlerini kimler satabilir?
Tüm Microsoft satıcıları, akademik sürümleri distribütörlerden temin ederek eğitim kurumlarına satabilirler.
Microsoft akademik lisanslama yöntemleri:
1. Akademik Kutu (FPP)
2. Open AE
3. Akademik Lisans Anlaşması:
Eğitim kurumlarının tüm kişisel bilgisayarlarında Microsoft ürünlerinin en son versiyonlarını kullanmalarına olanak sağlayan yıllık lisans anlaşmasıdır.
Kurum, PC başına bir ücret ödeyerek anlaşma süresince Windows upgrade, Office Professional, Visual Studio, Core CAL lisanslarını ve yıl içinde bu ürünlerin yeni çıkan versiyonlarını kullanma hakkını elde eder. Anlaşmaya kurumdaki tüm PC’lerin dahil edilmesi gerekir.
Eğitim kurumu ve bayii tarafından imzalanan anlaşma, distribütör aracılığı ile Microsoft’a gönderilir. Anlaşma sadece kullanım lisansı içermektedir, ürün CD’lerinin ayrıca temin edilmesi gerekir.
4. Öğrenci ve Öğretmen Sürümü :
MEB ve YÖK tarafından tanınan bir eğitim kurumuna kayıtlı öğretmenlerin, öğrencilerin ve velilerin kişisel olarak kullanabilecekleri özel fiyatlı kutu ürünlerdir. Office, Visual Studio ve FrontPage, öğrenci ve öğretmenlerin yararlandığı ürünlerin başında gelir.
Microsoft akademik sürümleri ve Akademik Anlaşmalarını Microsoft Distribütörlerinden sağlayabilirsiniz.
ALıntıdır: http://forum.donanimhaber.com